Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Äventyret blir alltför familjevänligt

Adèle Blanc-Sec (Louise Bourgoin) är en äventyrsförfattare i 1910-talets Paris – en stad som kokar ö…

OriginalTitle: Adèle and the mummy secret. Genre: Äventyr/Fantasy. DirectedBy: Luc Besson. Actors: Louise Bourgoin, Gilles Lellouche, Mathieu Amalric. Country: Frankrike.
Den hårdkokta hjältinnan tar sig an dem alla med ett iskallt lugn och ett förråd av sarkastiska repliker, som vore hon Indiana Jones mormor. Det är grunddragen i ”Adèle and the Secret of the Mummy”, Luc Bessons spelfilms­comeback efter att han i åratal hävdat att han fällt ihop registolen för gott.
Att filmen dumpas direkt på dvd i Sverige ska inte tolkas som att det rör sig om defekt vara – den håller lika god klass som många andra filmer i sin genre på bio – utan snarare på att den siktar mot en publik som är väl förtrogen med originalet, Jacques Tardis tecknade serie ”Adèle Blanc Secs extraordinära äventyr”.
I serietokiga Frankrike är ”Adèle” en älskad, modern klassiker. I Sverige utkom en handfull album för ungefär 30 år sedan, men tog ingen vidare skruv. Besson är på många sätt helt rätt regissör att ge liv åt Tardis serie: han har stålarna och hantverksskickligheten att göra en storslagen parisisk äventyrsfilm i kostym. Och inledningsvis är det en fröjd att se seriefigurerna få liv i kärleksfullt återskapade historiska miljöer. Men det är mest inledningsvis.
Filmen utgår främst från det första seriealbumet ”Adèle och odjuret” (1976) – om en flygande dinosaurie som sätter skräck i Paris – men Besson blandar friskt från flera album och tillför helt nya intriger. Det må vara hänt. Hos Tardi spelar trots allt berättelserna en underordnad roll; de är charmigt tillkrånglade parodier på science fiction, kiosklitteratur och följetongsfilm från tidigt 1900-tal.
Värre är att regissören inte lyckas återskapa den mustiga brygd av skräck, samhällskritik och humor som gör originalet så underhållande. Och så originellt – till skillnad från filmen, som efter den lovande starten drar in på ett överdrivet tramsigt och familjevänligt spår med halvtaskig datorgrafik och alltför många visuella lån från filmer som ”Mumien” och ”Indiana Jones”. Äventyret blir alltför familjevänligt
Gå till toppen