Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Familj

Framstående forskare

Professor emeritus i psykiatri, Erik Olof (Olle) Hagnell, 86 år, Lund, har avlidit efter en tids sjukdom. Hans närmaste är hustrun Gertrud, barn och barnbarn.

Ursprungligen hallänning kom Olle Hagnell att göra sin karriär som läkare och forskare i Lund, där han bodde hela sitt verksamma liv.
Efter avlagd med lic vid medicinska fakulteten, Lunds universitet, var han överläkare och klinikchef vid Psykiatriska klinikerna på Lunds lasarett och på Sankt Lars. Han blev professor i social- och rättspsykiatri år 1974. Han var under många år ledamot av Socialstyrelsens rättsliga råd.
Hans vetenskapliga gärning var helt och hållet knuten till den nationellt och internationellt välkända Lundbystudien, som har följt den psykiska hälsan i en befolkning (Bonderup och Dalby) i femtio år. Ursprungligen en landsortsbefolkning har den exponerats för den medicinska utvecklingen och de samhällsförändringar, som har ägt rum mellan 1947−1997.
Han genomförde i princip hela fältundersökningen 1957−59 och en stor del av fältundersökningen 1972. Inalles har han gjort cirka 4 000 intervjuer.
Olle Hagnell hade ett vidsträckt internationellt kontaktnät och samarbetade under flera år med Alexander Leighton, professor i psykiatri och antropologi vid Cornell University, USA, och med Ernest Gruenberg, professor i psykiatri vid Johns Hopkins University, Baltimore, USA.
Han fick också motta åtskilliga hedersbetygelser för sina insatser inom den psykiatriska epidemiologin, bland annat den förnämliga Rema Lapouse Award år 1978.
Det var något linneanskt över Olle Hagnell: den varma blicken, det imponerande minnet, det genuina människointresset och förståelsen för sociala sammanhang. De återkommande resorna till Italien tillsammans med hustrun Gertrud bidrog säkert också till vitaliteten. Minnet av honom är ljust.
För Lundbystudien
PER NETTELBLADT
LENA OTTERBECK
LEIF ÖJESJÖ
Gå till toppen