Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

115 år tidigare: En gigantisk mässa med framtidstro

För nästan exakt 115 år sedan låg det en myllrande utställning här, delvis på samma område som Kulturkvarteren Fersen nu arrangerar en kulturnatt. Idag är Nordiska Industri- och Slöjdutställningen bortglömd.

Nära lekplatsen i Slottsparken står ett ensamt litet hus och minner om utställningen 1896. Foto: Martin Andersson
Det var på den tid då Villagatan ännu inte hette Fersens väg, lantstället Pilstorp fortfarande låg i hörnet av Rönneholmsvägen och Petri läroverk knappt var påtänkt, lika lite som ”Slottet”.
I slutet av 1800-talet visste framtidstron inga gränser. Att industristaden Malmö skulle arrangera en nordisk utställning av rang var en självklarhet.
Nordiska Industri- och Slöjdutställningen skulle den heta. Året var 1896.
För ändamålet nyttjade man markerna Pilstorp, Kommendantängarna och stadens västra donationsjord, en allmänning kallad Västra Rörsjön och Hästhagen. Det är svårt att föreställa sig att hela området – mellan kanalen i norr, Rönneholmsvägen i söder, nuvarande Fersens väg i öster och Thottsgatan i väster – under fyra sommarmånader var en inhägnad plats för en gigantisk utställning med maskiner, hantverk, serveringar, musikpaviljonger, cigarrkiosker, trädgårdsarrangemang, vattenkiosker, öltält och till och med en teaterlokal. Även Sydsvenska Dagbladet var representerat. Mitt på platsen låg en gigantisk utställningshall i trä och på kvällen var området sensationellt upplyst med elektriciteten från ett eget elverk.
Det blev en föregångare till Baltiska utställningen och Stockholmsutställningarna 1897 och 1909 och fick en enorm betydelse för stadens utveckling.
På områdets södra sida låg Pilstorp som anlades i slutet 1700-talet för handelsmannen Mathias Morsings räkning, men redan 1795 övergick Pilstorp till släkten af Trolle.
När lantbrukaren Georg af Trolle – en originell ungkarl och driftkucko för gatpojkarna – gick ur tiden 1884 testamenterade han och hans syster hela sin kvarlåtenskap till Malmö stad i syfte att på förstadsegendomen inrätta en uppfostringsanstalt under namn ”af Pilstorps institut för vanvårdade barn”.
Därom blev intet. Tillgångarna räckte inte. Staden behöll jorden och donationen bidrog senare till att anlägga ett hem för vanartade barn i Vellinge.
I den del av den pilstorpska tomten som låg bortom Rönneholmsvägen och i anslutning till Malmö IP (även den invigd 1896) öppnade några år senare Browns Conditori-trädgård, i folkmun ”Konditan”. Det populära kaféet försvann 50 år senare när Stadsteatern byggdes.
Den andra delen av tomten kom till användning under utställningen. Boningshuset blev stomme till huvudrestaurangen och det var i anslutning till den som den första filmen visades i Sverige – en händelse förärad med den minnessten som idag står i Pilstorpsparken.
Morsings och af Trolles gård utplånades senare i samband med den allmänna uppsnyggningen inför Baltiska utställningen vid Pildammarna 1914 och på platsen uppförde Sockerbolaget sitt kontor 1923.
Resten av den nordiska utställningen revs omgående för att på sikt ge plats åt Slottsparken, stadsdelen Hästhagen, Petri läroverk och stadens museum (nuvarande Stadsbiblioteket). Idag återstår bland annat den lilla fågeldammen i Slottsparken, delar av trädgårdsgångarna nedanför bron till Kungsparken samt inte minst en av två kurar från huvudentrén som numera står på lekplatsområdet i Slottsparken.
Gå till toppen