Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Arkeologicenter dröjer till 2017

Det planerade upplevelsecentrumet
i Uppåkra försenas med tre år.

2014 var det ursprungligen tänkt att Skånes nya stora besöksattraktion skulle stå klar. Men den nya tidplanen tar istället sikte på invigning sommaren 2017.
Det är framför allt Lunds universitet som anser sig behöva mer tid.
Man behöver bland annat utreda hur mycket verksamhet som ska förläggas till Uppåkra. Andra frågetecken är om och när verksamhet vid Lunds universitets historiska museum, Arkivcentrum Syd, Arkeologiska institutionen och and­ra verksamheter helt eller delvis ska flyttas dit.
– Anledningen till att vi först tog sikte på 2014 var att Lund hade möjlighet att bli kulturhuvudstad det året. Men det var väl pressat. När det inte blev så tyckte vi att det var bättre att ha ordentlig förberedelsetid, säger Sven Strömqvist, vice rektor vid Lunds universitet.
Det planerade upplevelsecentrumet väntas kosta 85 miljoner kronor att bygga och därefter ett antal miljoner ytterligare per år att driva.
Bakom projektet står Staffanstorps och Lunds kommuner, Region Skåne, Lunds stift och Lunds universitet. Alla har förklarat sig intresserade av att medverka, men ingen har ännu förbundit sig att betala.

Nordens största järnåldersboplats

I Uppåkra finns lämningar från Nordens största järnåldersboplats som låg här under cirka tusen år fram till cirka år 1 000 e Kr.
För att visa pågående utgrävningar och fynd från platsen planeras en utställningshall och en arkeologisk upplevelsepark med pröva på-aktiviteter och guidade visningar av de ständigt pågående utgrävningarna.
I byggnaden kommer också att finnas magasin för att förvara fynd från platsen.

Från vision till invigning

2011 juli-okt Utredning av kostnader, finansiering och förutsättningar.

2011 okt-2012 juni Arkitekttävling.

2012 jun-2014 mars Planering, upphandling, arkeologiska undersökningar av byggplatsen.

Mars 2014-mars 2017 Byggnation och inredning

2017 april-juni Invigning.

Gå till toppen