Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ändrade matvanor – slapp allergin

Iréne Hultqvist hittade boven till sonens återkommande snuva – konstgjord citronsyra.

Iréne Hultqvist kunde inte acceptera att hennes son Linus var allergisk när ingen annan i familjen var det. Hon trodde inte det var miljön som orsakade symptomen.
– Jag har inte trott på den vedertagna teorin utan haft sinnena öppna för att det kunde vara något annat. Det har jag fått med mig sedan jag var liten – att ifrågasätta, säger hon.
När Linus en dag plötsligt slapp sina symptom började hon fundera vad det berodde på. Det visade sig att han inte ätit frukost den dagen.
– Jag bad honom att skippa frukosten nästa dag också, men när han kom hem från skolan var han snuvig igen.
Det visade sig att Linus på kvällen innan druckit en läsk, vilket fick Iréne Hultqvist att jämföra innehållet i kosten. Den gemensamma nämnaren visade sig vara citronsyra med beteckningen E330.
– Det hade varit samma sak några år tidigare när vi var på semester med segelbåten. Då drack han läsk och fick mycket allergi – men det fanns ju inga björkpollen på havet.
Efter att ha uteslutit all kost med den konstgjorda citronsyran har Linus varit symptomfri under flera år. Tester som senare gjorts visar att hans allergi finns kvar, men snuvan och de kliande ögonen har upphört.
Metoden fungerar enligt Iréne Hultqvist även mot allergi mot dofter, kvalster och damm och resultaten märks redan efter någon dag.
E330 är den enda större industrikemikalie som framställs helt på biologisk väg. Den tillverkas genom en jäsningsprocess med svartmögelsvampen Aspergillus niger.
– Jag menar att det kan finnas föroreningar kvar från svartmögelsvampen i den kemiska slutprodukten som orsakar allergin. Det är ju inga konstigheter med naturliga citrusfrukter och färskpressad juice.
Hon har inga vetenskapliga bevis som stärker teorin och har ingen möjlighet att själv starta en forskning på området.
– Men det är oerhört tråkigt att folk tror att allergin beror på miljön när det kan vara något vi stoppar i oss, säger hon.
– När jag växte upp på 60-70-talet var det ingen som var allergisk. Men när vi började köpa mer industriellt framställd mat och dryck bredde allergin ut sig.
Vid kontakter med Livsmedelsverket har de slagit ifrån sig att konstgjord citronsyra framkallar allergi.
– Jag tror inte att de kontrollerar om eventuella föroreningar från svartmögelsvampen finns kvar efter produktionen. Och läkemedelsindustrin skulle nog inte uppskatta om man ersatte E330 med exempelvis äppelsyra, säger hon och syftar på att försäljningen av allergiläkemedel skulle minska.
E330 är tillsatt till många olika sorters livsmedel och kan vara svår att undvika. Iréne Hultqvists råd är därför att laga mat från grunden.
– Jag tror att det har gått mode i att lägga till citronsyra i livsmedlen som smakförstärkare och antioxidationsmedel. Vi kan inte blunda för det som vi ser.

Citronsyra

Citronsyra är genomskinliga kristaller som säljs som vitt pulver. Den framställs genom att mögelsvampen Aspergillus Niger får växa i socker/saltblandning med god lufttillförsel varvid den bildar så mycket citronsyra att den går att fälla ut med kalk och rena.
Omkring 70 procent av all producerad citronsyran används i livsmedel, drycker och godis. Förutom att det smakar syrligt sänker citronsyran pH-värdet, vilket hindrar bakterietillväxt och hindrar härskning.
I hushållet har citronsyra, förutom i livsmedel, sin största användning i olika typer av rengöringsmedel.
Källa: Kemikalieinspektionen
Gå till toppen