Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Gripna i USA avslöjade narkotikaliga i Malmö

Två svenskar har snackat sig loss ur decennielånga straff.

Tack vare dolda mikrofoner, månader av telefonavlyssning och en avgörande bevisprovokation sitter fyra män inlåsta sedan förra sommaren för grova kokainbrott. Ytterligare två misstänkta greps helt nyligen.
– De visste ju inte vad vi hade på dem, så hellre än att låta dem kosta pengar i häktet lika länge som de andra kunde de två få vara fria tills vidare. Vi tog dem när vi behövde dem, säger åklagare Michael Hansson.
Det började i USA:
Klockan 14.30 lokal tid, den 14 juni 2010.
I Floridas nära 30-gradiga sommarvärme går sirenerna igång på en patrullbil från sheriffen i Broward County. En fyrdörrars Lexus med bilhandlarplåtar vinkas in till sidan i ett oansenligt industriområde i norra utkanten av Fort Lauderdale.
Det ser ut som en rutinkontroll, men mannen bakom ratten - en 47-årig svensk med bilhandlarverksamhet i trakten - har all anledning att svettas av andra skäl än värmen. I en svart plastsäck i bagaget finns 850 gram kokain som han tänkt låta grossisten packa om. En vass narkotikastank slår upp från gömman när polisagenterna från federala narkotikabyrån DEA börja plocka isär bilen.
Strax före klockan 22.30 svensk tid den 13 juni 2010.
På Lärkträdsgatan i Malmö, några hundra meter från varuhuset Ica Maxi, kommer en Ford Explorer rullande. Vad mottagarna inte vet är att Forden stoppades i Tyskland på vägen från USA. Tullen i Bremerhaven var förvarnad och inledde undersökningen med att ta loss dörrklädseln. I vänster bakdörr fanns två kilo kokain. Partiet byttes ut mot vitt pulver, klädseln sattes tillbaka och den fortsatta leveransen av fordonet genomfördes med hjälp av svenska poliser i en så kallad bevisprovokation.
Några timmar före midnatt denna junikväll slår fällan igen. Flera män grips, fyra av dem är ännu inlåsta för försök till grov narkotikasmuggling och försök till grovt narkotikabrott. För några veckor sedan greps ytterligare två män med anknytning till härvan.
Sydsvenskans granskning av ärendet visar att ligan misstänks ha transporterat tiotals kilo kokain från USA till Sverige sedan mitten av 2000-talet. Åklagare Michael Hansson bekräftar bara att man knyter "fyra eller fem" genomförda transporter till de misstänkta. Med cirka två kilo per sändning ger det minst tio tusen engramsdoser - värde i missbrukarledet: tio miljoner kronor.
Upprinnelsen till hela spaningsoperationen ligger längre tillbaka: via tips från skatteverket om handel med bilar från USA slog flera enheter från det amerikanska rättsväsendet till mot ett garage i fashionabla Redondo Beach, södra Los Angeles i oktober 2006.
Då greps en 43-årig pilot och bilbedragare från Malmö misstänkt för innehav av 32 kilo kokain. Dokument som Sydsvenskan läst visar att piloten samarbetade för att få lägre straff och pekade ut både sina leverantörer och samarbetspartners. Den uppgiften bekräftas nu av flera källor med insyn i den svenska kokainhärvan. Direkt efter det tillslaget började spaning mot de personer som nu är häktade, men utan att det blev läge att slå till. Först 2009 drog åklagare Michael Hansson upp ärendet igen.
– Vi pratade med de amerikanska spanare som varit inkopplade och de hade så mycket uppgifter att det gick att dra igång, säger Hansson.
– Det har varit en utomordentligt fin spaningsinsats från USA:s sida och vi har fått mycket material.
Malmö tingsrätt gav nya tillstånd till telefonavlyssning och andra tvångsåtgärder och under de kommande månaderna kunde affärerna följas. Bilhandlaren i Florida sattes under intensivövervakning. I januari 2010 skeppade han en Lincoln-bil till Sverige - dock utan kokain vid tullkontrollen i Tyskland. Bilen laddades med mikrofoner och GPS-sändare och släpptes fram till mottagarna. Polisen kunde då höra hur de misstänkta talade om det kokain som borde ha funnits i bilen.
Bilhandlaren i Florida är nyckelvittne. Han pekar ut de två huvudmännen i Sverige - den 47-årige importexperten och den 36-åring som polisen knyter till Skånes gängvärld.(se bakgrund intill) Som tack för samarbetet dömdes han i september i fjor till endast fyra års fängelse, men släpps troligen i förtid.
Efter nära ett år har nu polisen börjat delge de misstänkta allt utredningsmaterial. Det väntas ta ytterligare fem veckor att låta dem se och lyssna på allt. Först i augusti hålls rättegång. Med tanke på att det är flera grova narkotikabrott kan upp till fjorton års fängelse dömas ut.

De misstänkta

* En 47-årig fritidspolitiker för moderaterna, som driver flera företag. Ett av dem har adress Lärkträdsgatan. Ytterligare ett är specialiserat på import av personbilar.
– Han är expert på att ta in bilar från USA, säger advokat Jöran Gundmark, som företräder 47-åringen.
– Han säger att han är oskyldig till brottsmisstankarna och bara har hjälpt till med importen.
* 36-åring med flera tidigare domar mot sig. Klassas som yrkeskriminell av polisen och var vid gripandet med på listan över länets 100 farligaste brottslingar. Importören - den som stått för införseln. Körde från tillslaget i bil, men greps efter jakt.
* Två 25-åringar från Malmö. Dömda för narkotikabrott och misshandelsfall, samt stölder. Förekommer tillsammans i flera brottmål.
* 24-åring från Arlöv. Fri, men belagd med reseförbud. Misstänkt i utkanten av härvan, som medhjälpare.
* 25-åring från Malmö gripen i maj 2011. Ska ha köpt en bil av ligan. Det finns avlyssningsmaterial och spaningsuppgifter från 2007 som används som bevis. Enligt polisen yrkeskriminell och knyts till Malmös gängvärld. Tidigare anställd vid anti-våldsorganisationen Lugna Gatan. Dömd för vapenbrott och misshandel.
* 56-åring från Malmö - morbror till 36-åringen. Dömd för brott. Även han misstänks för knarktransporten 2007.

I USA

* 47-åring med folkbokföringsadress i Löddeköpinge. Tidigare chef för bilfirman Nova Motor Group i Fort Lauderdale. Inför hotet om flera decenniers fängelse förhandlade han till sig en uppgörelse, kallad plea bargain, vilket gav honom 46 månaders fängelse, vilket i praktiken lär sluta med att han släpps efter två till tre år. I gengäld berättade han allt han vet om sin egen och andras brottslighet.

* 43-årig pilot, bedragare och bilhandlare från Malmö som greps 2006 i Kalifornien med 32 kilo kokain i garaget. Förhandlade fram en uppgörelse som gav honom sju i stället för trettio års fängelse. Väntas släppas hösten 2011 och kan deporteras till Sverige.

Gå till toppen