Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Utbyggnaden är i hamn

Det blir ingen överklagan av miljötillståndet för utbyggnad av Trelleborg hamn.

Tommy Halén, vd för Trelleborgs hamn, är glad åt det positiva beskedet från HD efter många månaders väntan.Bild: Foto: Tomas Nyberg
– Det är mycket glädjande, säger Tommy Halén, vd för Trelleborgs hamn. I och för sig väntade vi ett sådant besked, men vi har inte tagit ut något i förskott.
I och med beslutet från HD kan utbyggnaden av hamnen starta så snart det är praktiskt möjligt.
– Tanken är att arbetet ska sätta igång så snart det går, säger Tommy Halén.
Väntan på beskedet från Högsta domstolen har gjort att starten av utbyggnaden försenats. Men enligt Tommy Halén ska det inte påverka tidtabellen för utbyggnaden.
– Vi ska hålla tidsplanen. Det kommer att kosta mer pengar eftersom vi inte kunnat starta förrän nu, men vi satsar på att hålla planen, säger han.
Leif-Göran Johnsson är vd för Jonab Anläggnings AB från Halland som fick uppdraget att bygga ut hamnen i Trelleborg.
– Vi kan inte sätta igång nästa vecka. Det tar ett antal månader att komma igång, säger han. Vi ska hyra fartyg och starta upp verksamheten.
Till hösten tror Leif-Göran Johnsson att arbetena i Trelleborg kan starta på allvar.
Beskedet från HD ger ingen konkret förklaring till rättens ställningstagande utan säger bara att något prövningstillstånd inte meddelas och att Miljö­överdomstolens beslut därför ska gälla.
HD skriver i sitt beslut att rätten har gått igenom materialet och inte hittat några skäl till att meddela prövningsstillstånd.
HD prövar endast mål som viktiga för tillämpningen av lagen eller om det finns synnerliga skäl.
Det är tre privatpersoner som har överklagat Miljööverdomstolens beslut. En av dem är Ivar Ek, som bor på Östra stranden.
– Jag är otroligt besviken. Jag hade trott att de åtminstone skulle pröva saken, säger han.
Ivar Ek menar att han får ta sig en funderare på om han ska fortsätta att kämpa mot hamnens utbyggnad på annat sätt.
– Jag har hållit på länge och nu är det så många and­ra som är engagerade. Det finns ju till och med ett helt parti, Söderslättspartiet, som är emot utbyggnaden.

Hamnutbyggnaden kan ta fart

Utbyggnaden av Trelleborgs hamn syftar till att flytta färjelägen söder- och österut.
Avsikten är att kunna ta emot större fartyg och få bort färjetrafiken från de västra delarna av hamnen. På den frigjorda marken planeras bostäder.
Den första etappen omfattar muddring och bygge av nya vågbrytare som sträcker sig cirka 500 meter söder om de nuvarande.
Kommunfullmäktige har sagt ja till den här etappen som beräknas kosta ungefär 335 miljoner kronor.
Planerna har väckt mycket motstånd, men även stöd.
Gå till toppen