Lund

Helmfrid kritiserar rektors inlägg

– Universitetets koppling till Volvo är besvärande, säger Helmfrid.

Bild: Arkiv: Bank/Brundin
LUND. Lunds universitets rektor Per Eriksson och professor Mats Alaküla har gett sig in i debatten om Lunds spårvägsplaner. I två inlägg, publicerade i Sydsvenskan, uppmanar de båda Lunds kommun att utreda möjligheterna att köra buss istället för spårvagn och att använda eldrivna fordon. Detta irriterar kommunalrådet Mats Helmfrid (M) som tycker att Mats Alakülas dubbla anställningar, han jobbar både för LTH och Volvo, är besvärande för Lunds universitets trovärdighet.
”Man borde kanske vara försiktigare så att inte Universitetets oberoende kan ifrågasättas” skriver Mats Helmfrid i sin Facebooklogg.
Vad fick dig att reagera på Erikssons och Alakülas inlägg?
– Nyligen släppte bussbranschen, Saab och Volvo en rapport i vilken de menar att busstrafik alltid är bäst. Per Erikssons och Mats Alakülas argumentation är exakt densamma och deras inlägg kommer samtidigt med rapporten. Jag kan inte säga att det finns ett samband men jag tycker de här omständigheterna är besvärande för universitetet, säger Mats Helmfrid.
Rektor Per Eriksson har inte läst Helmfrids inlägg men Eriksson står fast vid att han tycker det är okej med kopplingar mellan universitetet och näringslivet.
– Det är en del av ingenjörens profession att delta i verkligheten, du blir inte en bra forskare om du inte har den kontakten. Hela själva den vetenskapliga idén är ju att man presenterar något och sedan får andra komma med kritik så får man se om idéerna håller, konstigare än så är det inte. Mats Helmfrid är välkommen i den diskussionen. Sedan får den som vill komma med ifrågasättande av kopplingar hit eller dit, så får vi ta den debatten. Jag har samma syn på en ingenjörs roll som en forskande kirurg, det är nyttigt att kirurgen opererar, säger Per Eriksson.
Gå till toppen