Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sport

En tung framgång för Proletärens FF

2011 ser man ut att ta hem ”segern” i 51-procentsfrågan.

”I dag har vi två slogans, utöver ’Idrott åt alla’ också ’En annan värld är möjlig’.” Ingrid Frejd, ordförande i PFF. ”En skön känsla. Att krafter som vill ha en demokratisk idrott kan göra sig hörda.” Bengt Frejd, med i PFF:s styrelse.Bild: Foto: Max Wiman
– Klart att det är en skön känsla. Att krafter som vill ha en demokratisk idrott, ha respekt för folkhälsan och en bred idrott kan göra sig hörda, säger Proletärenprofilen Bengt Frejd, 63 år, aktiv i klubben sedan bildandet 1973, aktiv i Kommunistiska partiet och skribent i tidningen Proletären.
Under rubriken ”Idrott åt alla – behåll 51-procentsregeln”, motionerar Proletärens FF att i så kallade idrottsbolag ska även i framtiden föreningen ha röstmajoriteten.
Och trots att Riksidrottsförbundets egen utredning föreslog ett slopande av regeln, är nu Riksidrottsstyrelsens rekommendation:
”att RF-stämman beslutar bifalla motionen i enlighet med RS förslag angående frågan om förenings röstmajoritet i IdrottsAB.”
En av idrottens mest ideo­logiska frågor, ser ut att gå Proletärens väg.
– Vi ordnade en stor debatt under remisstiden och Göteborgs fotbollförbund gick också på vår linje, mot det centrala förbundet, säger Bengt Frejd.
Sydsvenskan träffar Bengt Frejd och Ingrid Frejd på ett café en snedspark från Ullevi. Ordförandeklubban har valvägen gått i arv till dottern, men Bengt finns kvar i styrelsen.
Han var med och bildade föreningen 1972, fann vänsterrörelsen som så många andra i slutet på 60-talet.
För oss som var med då, känns sloganen ”Idrott åt alla” igen, den följde hela den svenska idrottsrörelsen.
– I dag har vi två, utöver ”Idrott åt alla” också ”En annan värld är möjlig”, säger Ingrid Frejd.
Klubben spelar fotboll i division 7, har märkligt nog inget damlag, men driver ett socialt tjejprojekt för att behålla dem i föreningslivet högre upp i tonåren.
Proletärens FF är en av tio föreningar som driver Fredsloppet sedan 27 år.
– Senast var det till förmån för Ship to Gaza och vi är nog en av få idrottsföreningar som är med och arrangerar demonstrationer, säger Ingrid Frejd.
Föreningen bildades i Högsbo, verkar i dag i Tynnered, en del av Frölunda, men också en del av miljonprogrammet.
– Tanken var väl inte helt fel en gång, men mycket är försummat i dag, det handlar ju inte bara om att bo. Anläggningar har förfallit, i Tynnered finns inte ens ett kommunalt gymnasium, säger Ingrid Frejd.
Så även om Proletärens FF blivit rikskänt för sina motioner och sitt arbete för en demokratisk idrott, är det lokalt man fått sitt stora genomslag.
– Vi gjorde ett upprop för konstgräsplaner. 175 föreningar skrev på och i dag har vi 30 planer, säger Bengt Frejd.
Genom åren har den politiska prägeln på motionerna varit stark, det har handlat om apartheid i Sydafrika till exempel, men allra oftast en idrottsbojkott mot Israel och ett stöd för idrotten i Palestina.
Motionen finns med även i år.
– Den andra delen får vi delvis stöd för, säger Bengt Frejd.
Men är det verkligen rätt att driva en bojkott mot Israel, när Palestina till exempel finns med i OS? De kan möta Israel, men vi ska inte göra det?
Det glöder till i Ingrid Frejds ögon när hon svarar.
– Vi driver kravet på en internationell bojkott, så länge inte alla har möjlighet att utöva idrott utan hot på alla nivåer i Palestina. Ockupationen av landet är kvar. Vi anser att Sverige ska lämna walk over i möten mot Israel, det är en symbolisk fråga.
Den här helgen är första gången hon går upp i talarstolen och driver frågan inför hela Idrottssverige som Proletärens FF:s röst, vid Riksidrottsmötet i Uppsala.
Gå till toppen