Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Här blir kokkonst väggkonst

Montörerna i skyliften vecklar ut en porträttbild som är fyra meter lång och tre meter bred och spän…

Verkshöjd. Här monteras fotoveporna på fasaderna i Rosengård.Foto: Håkan Röjder
Montörerna i skyliften vecklar ut en porträttbild som är fyra meter lång och tre meter bred och spänner upp den på fasaden. Det är ett av elva porträtt från boken ”Kryddor från Rosengård” av fotografen Jens Nordström och journalisten och författaren Lena Friblick som ska pryda hyreshusen i Rosengårdsområdet Örtagården sju månader framöver.
Det kommunala bostadsbolaget MKB står bakom utställningen som öppnar idag. Tanken är att berätta något nytt om livet i den rikskända stadsdelen.
”Kryddor från Rosengård” började som en TV4-serie där kvinnor och män i Rosengård lagade mat och berättade om sina liv med Sadoo Iskandarani.
Den här bilden föreställer Ruzena Horvat (till höger) med dottern Kristina Horvat och mamma Amalia Lakatosa som var på besök från Slovakien när bilden togs. I ”Kryddor från Rosengård” lagar Ruzena Horvat Lolo Shach – en romsk röd kålsoppa.
Ruzena Horvat bor mittemot huset där hennes porträtt nu är uppsatt.
– Det känns lite skämmigt. Men jag ställer gärna upp, säger hon.
”Kryddor från Rosengård” har fått en fortsättning: Smakresan som gör olika matarrangemang med människor som bor i stadsdelen.
Gå till toppen