Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Kultur & Nöjen

Stark kritik mot konserthusplanen

”Ompröva planen för ett kongress- och konserthus i Malmö”. Det är Malmö kulturnämnds budskap till kommunstyrelsen.

I onsdags beslöt en enhällig kulturnämnd i Malmö att föreslå kommunstyrelsen att hela projektet ska omprövas ekonomiskt.
Beslutet går i linje med Malmö symfoniorkesters frågor och invändningar. I bakgrunden finns en utredning gjord av företaget Volante.
– Vi är oerhört kritiska till att kostnaden för ett konserthus har sprungit iväg så, konstaterar Daniel Sestrajcic (V), kulturkommunalråd och kulturnämndens ordförande.
– Vi har förstås inget emot själva verksamheten. Men det är inte rimligt att ta dessa kostnader för ett hus.
Daniel Sestrajcic påpekar att kommunfullmäktige 2010 röstade för ett bygge i tron att kommunens årliga driftskostnad skulle bli max 49 miljoner kronor. Nu bedöms kostnaden till 60 miljoner för endast huset.
– Dessutom fanns då förhoppningen om att utgiften skulle bli lägre än 49 miljoner, tack vare ökande intäkter och minskade utgifter, genom den gemensamma driften av olika ytor. Utredningen visar nu att detta är orealistiskt.
Nya kostnader dyker upp hela tiden, enligt Daniel Sestrajcic, som tillägger att det är absurt att tro att man kan flytta MSO och MSO:s verksamhet utan att tillföra verksamheten mer pengar.
– I nämnden är vi också rädda för undanträngningseffekter med huset, att många ska säga ”nu har vi gjort en stor kulturell satsning” och att resultatet kan bli uteblivna satsningar på annat inom kultursektorn.
Daniel Sestrajcic påminner om att White arkitektbyrå tidigare räknat ut att ett ”ensamt” nybyggt konserthus skulle kosta tio-femton miljoner per år, mot dagens tio, medan en ombyggnad av det nuvarande huset skulle fördyra hyran till totalt max tjugo miljoner.
Gå till toppen