Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Kultur

Vi mötte Hasse Alfredson inför 80-årsdagen

Hasse Alfredson har cyklat in i huggormar, kastat kalsonger och tämjt Tomelillas huliganer. Det är inget dåligt liv. När han firade sin 40-årsdag i Ramlösa Brunnspark blev han lite berusad, imiterade den engelska drottningen och föll i en swimmingpool. När han fyller 80 år den 28 juni tar han det nog lugnare. Energin börjar ta slut. Hasse säger att han längtar efter döden. Vi har pratat med 19 människor som känner honom. De berättar om den roligaste person de träffat, men också om en ledsen man.

Den här texten publicerades ursprungligen i samband med Hans Alfredsons 80-årsdag, den 28 maj 2011.
Grinden står öppen när vi kommer. Här i den lilla rödgröna stugan i Vitabergsparken på Söder i Stockholm bodde Hasse och Gunilla som nygifta. När sonen Daniel föddes flyttade de, men stugan har fortsatt vara Hasse Alfredsons uppfinnarverkstad. Den kan inte vara mer än 50 kvadratmeter stor. Direkt till höger finns en toalett med klistermärket "Jag älskar Östermalms korvar".
Väggarna i skrivstugan är fyllda av minnen. Hasse pekar på ett av fotografierna. Det är från 60-talets gyllene dagar.
–Där är Tage. Han är död. Och Gunnar Svensson. Han är död. Och så Monica Zetterlund, borta.
Det känns ensamt.
–Jag är omringad av en mur av döda människor.
Hasse ramlade av yrsel mitt i natten för tre veckor sedan. Bröt näsbenet. Blodet forsade. Men sådant går att plåstra om. Värre är det med prostatacancern, hjärtbesvären och huvudet som inte riktigt vill som han.
Idéerna är slut. Han skriver inte längre. Mördaren i "Luftslottet som sprängdes" från 2010, regisserad av sonen Daniel, blev förmodligen hans sista större filmroll. När vi ringde för att fråga om han ville ställa upp på en intervju var hans första reaktion "Jag giter inte", och sedan: "Vad ska vi då snacka om?"
Men det finns en hel del att snacka om.
Vi har pratat med 19 människor som under åren stått Hasse Alfredson nära under längre eller kortare perioder. Smickrad lyssnar Hasse till vad de har sagt om honom. Hans syster Kerstin, sonen Daniel, goda vännerna Patrick och Jan samt en lång rad arbetskamrater. Påtagligt är att de har satt en ära i att säga något om honom. Några av dem har bett om ett par dagars betänketid, för att fila på de rätta formuleringarna.
Läs mer: 19 röster om Hasse
Tillsammans ger de bilden av en allvarlig, eftertänksam man som arbetat hårt och otåligt, som kommit i tid och varit pedantiskt noggrann. En man som kunde gjuta liv och skratt i varje arbetsdag, men som också gömt sig i arbetet när livet varit som grymmast. Hasse Alfredson har hyllats och älskats, men också haft svårt för att ta kritik. Det har varit ett liv med tre stora sorger. Hasse var 14 år när hans pappa gick bort i leukemi. Mitt i livet förlorade han sedan sin son Mats, 5 år. Hasse berättar hur han förgäves gav konstgjord andning. Senare i livet försvann Tage Danielsson i malignt melanom. "Ajö Tage, min allra bästa vän", avslutade han begravningstalet 1985.
Hasse gör sitt bästa för att minnas, för att ge sin version av familjens, vännernas och kollegornas berättelser. Orden rinner inte ur honom längre, men barnasinnet är intakt. Han skrattar mycket. Mot slutet av samtalet lutar han huvudet tillbaka i fåtöljen.
Vi lämnar skrivstugan tillsammans. Hasse ska köpa en tidning i en tobaksaffär innan han tar bussen till hemmet på Lidingö. Aftonbladet eller Expressen –det är fortfarande frågan.
Nere på Renstiernas gata passerar en kvinna oss.
Hasse kupar handen och viskar:
–Det var en präktig röv!

Hasses karriär i urval

"Djingis Khan" 1954 (Karnevalsspex)
"Mosebacke Monarki" 1958-1983 (radioserie, i omgångar)
"Gröna hund på Gröna Lund" 1962 (revy, debut för Lindeman)
"Att angöra en brygga" 1965 (film)
"Blommig falukorv och andra bitar för barn" 1965 (bok och skiva)
"Skrållan, Ruskprick och Knorrhane" 1968 (film)
"Utvandrarna" 1971 (film)
"Kvartetten som sprängdes" 1973 (tv-serie)
"Glaset i örat" 1973 (revy)
"Ägget är löst!" 1975 (film)
"Släpp fångarne loss, det är vår!" 1975 (film)
"En ond man" 1980 (bok)
"Den enfaldige mördaren" 1982 (film)
"Jim och piraterna Blom" 1987 (film)
"Attentatet i Pålsjö skog" 1996 (bok)
"Prins korv under taket" 1999 (revy)
"Luftslottet som sprängdes" 2010 (film)
Gå till toppen