Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Världen

Mladic förnekar ansvar

Den förre bosnienserbiske överbefälhavaren Ratko Mladic förnekar att han har något med massakern i Srebrenica att göra.

På söndagen protesterade ultranationalister och krigsveteraner mot gripandet av Mladic.Bild: Foto: Scanpix
På söndagen protesterade ultranationalister och krigsveteraner mot gripandet av Mladic. I staden Kalinovik i Bosnien Hercegovina, där Mladic föddes, var protesterna i gång redan på söndagseftermiddagen. 3 000 personer, främst bosnienserbiska krigsveteraner, demonstrerade mot gripandet. Affärernas skyltfönster pryddes av bilder på den forne bosnienserbiske överbefälhavaren, med texten "Hjälte".
– Gripandet av Ratko Mladic är ett trauma för mig, det är den största tragedi som har drabbat det serbiska folket, sade Ljubisa Mandic, en 37-årig före detta soldat.
Ultranationalister
I Serbiens huvudstad Belgrad samlades bortåt 10 000 serbiska nationalister från den yttersta högerkanten för att visa Mladic sitt stöd.
– Vi är här för att visa förrädarna hur riktiga serber försvarar en serbisk hjälte, sade Jovica Pesic, 22, som hade anlänt med buss från staden Uzice.
Trots löften från arrangörerna om att demonstrationerna skulle gå lugnt till hade polisen höjt säkerheten, vis av erfarenheten från 2008 då den bosnienserbiske ledaren Radovan Karadzic greps. Den gången demonstrerade tusentals ultranationalister, protesterna urartade och en person dödades.
Tar inte ansvar
Ratko Mladic kommer att utlämnas till Haag på måndag eller tisdag, meddelade krigsförbrytartribunalens turkiske domare Mehmet Güney på söndagen.
Mladics son förklarade efter ett besök hos sin far i fängelset för medierna att Mladic inte tar på sig något ansvar för massakern i Srebenica 1995.
– Han räddade så många kvinnor, barn och soldater... Hans order var att först evakuera de skadade, kvinnor, barn och sedan de stridande. Oavsett vem som gjorde vad bakom hans rygg, så hade han inget med det att göra, sade Darko Mladic.
Familjen fortsätter att hävda att Mladics hälsa är för dålig för att han ska kunna ställas inför rätta. Hustrun Bosilijka Mladic berättar i en intervju i den serbiska Belgradtidningen Vecernje Novosti att maken säger sig ha drabbats av tre strokes och inte längre har någon känsel i höger sida av kroppen.
Gå till toppen