Malmö

Minnen från syndens tid

– Allting har sin tid, men en tillbakablick då och då är aldrig fel, säger Lasse Hector och släpper boken ”Det ljuva livet på Club Trocadero”. En del minns ”syndens näste” som i går. Andra har förträngt det. Många var inte ens födda då.

Gå till historien, igen. Boken ”Gå till historien” med olika temavandringar i Malmö har kommit i ny upplaga, med kartor och korta nedslag i det medeltida och det mångreligiösa Malmö, i arkitekturens, pophistoriens och arbetarrörelsens stad, bland sillagummor och chokladbönor.
I fyrtio år har Lars Hector varit en nöjes­profil i Malmö. Förra helgen arrangerade han klubb Loveboat på Luftkastellet – för mogen ungdom över fyrtio. På söndag arrangerar han en nostalgitripp.
Men det började på Per Weijersgatan. När Lundasonen Lars Hector fann det akademiska livet för trångt flyttade han till Malmö och öppnade sitt första nöjesetablissemang – Gay House.
Raggarna gjorde livet surt för gästerna. Polisen tittade bort och sa: ”Tvestjärtarna får klara sig själva.” Det skapade rubriker.
Den fadäsen kom väl till pass några år senare när Lasse Hector sökte alkoholtillstånd för en ny nattklubb på Adelgatan.
– På den tiden var det svårt att få tillstånd, men jag var ju inte sen att dra fördel av polisens misstag, minns Lars Hector.
Med en bra kontakt med fastighetsägaren, ett alkoholtillstånd, ett stort umgänge samt inte minst med stöd av parhästen och arkitekten Abelardo Gonzalez blev Club Trocadero en omedelbar succé när det öppnade 9 februari 1979.
– På 70-talet var nöjesutbudet fattigt i Malmö. Vi fick roa oss utomlands. Jag hade naturligtvis varit på Studio 54 men också på spanska nattklubbar som var mycket utstuderade vid denna tid. Så jag visste ju vad Malmö saknade.
I fem års tid var ”Troccan” en frisinnad tummelplats för kändisar och kontorister, transor och helgfjollor, med värdinnan Merry Lou och dragshowgruppen Dragkedjan som stående inslag och med bland annat Tommy Körberg, Anita Lindblom, Git Gay, Frank Andersson, Björn Borg och After Dark som gäster och stammisar.
Trocadero tog Malmö närmare kontinenten. Bröt ny mark. Öppnade sinnena – om man kom in. Den som inte hade medlemskort var tvungen att känna till tricket, som för övrigt också tillämpades på Studio 54 i New York. Det gällde att världsvant och självsäkert närma sig repet och ingång med stadig blick och utan att stanna. Då vann man vaktens godkännande och gick rakt in.
Det där visste inte Ingemar Stenmark.
– Han stod där lite blygt vid repet en kväll och ville bli insläppt. ”Vem är du då”, frågade vakten retsamt, låtsades som ingenting och fick till svars: ”Ehhh, jag åker lite skidor och sånt.”
Han blev insläppt.
Hector tog efter något år över hela huset och Abelardo Gonzalez satte sin tydliga prägel på inte bara Trocadero utan också pianobaren och hotellet som belönades med ett internationellt pris. Den anrika restaurang Tunneln öppnade på nytt och på Café Blanca kunde man äta till en rimlig peng.
Men det finns också mörkare kapitel i Lars Hectors liv.
På luciadagen 1983 tog epoken slut. Ekobrottsmyndigheten slog till och Hector fick tillbringa jul och nyår i häktet. Bolaget sattes i konkurs. Först flera år senare friades Lars Hector från de grövsta misstankarna. Det slutade med 6 000 kronor i böter och villkorlig dom.
Det har tagit Lars Hector många år att samla ihop bilder, klipp och minnen (som ögonblicket då en redaktör på stadens kvällstidning serveras korv à la ”Önskedrömmen”). ”Det ljuva livet på Club Trocadero” med tillhörande dvd, utgiven på eget förlag med stöd av Malmö förskönings- och planteringsförening, släpps på söndag vid en nostalgikväll på Hipp i sällskap av gamla gäster, artister och personal.
– Att ge ut en bok kan jag annars avråda från. Det är en dålig affär men det är bra för egot – tilltalar min stora fåfänga. säger Lars Hector med ett leende.
Gå till toppen