Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Eleverna i 9A ger skolan godkänt

Mycket har blivit bättre, men skolan har ännu inte uppnått målen. Det är slutbetyget till Tolvåkersskolan från eleverna i klass 9A. Bara en av eleverna skulle rekommendera skolan för andra.

Alexander Azelius, Estelle Nambord, Michelle Lövdahl, Julia Johansson och Heidi Paradis i klass 9 A på Tolvåkersskolan har tagit fram datorerna och förbereder sig för mattelektionen.Bild: Foto: Johan Bävman
Stämningen var dyster när Sydsvenskan i november 2010 träffade eleverna i klass 9 A på Tolvåkersskolan för första gången. Ännu en rektor hade hoppat av,.
På tre år hade eleverna haft 52 lärarbyten, och många var oroliga för luckor i kunskaperna och för att inte komma in på de gymnasieutbildningar de var intresserade av.
När vi träffar eleverna för tredje gången, några dagar före skolavslutningen, är de flesta försiktigt positiva.
– I åttan var det ofta så att det inte kom någon lärare när vi hade elevens val. Vi fick gå hem två timmar tidigare i stället. Eller så fanns det ingen NO-lärare. De skickade en annan lärare som inte alls var insatt i ämnet. Så är det inte längre, nu har vi alltid lärare som vet vad de talar om. Och på matte delas klassen ibland. Man får hjälp med matte mycket snabbare, säger Viktor Gardenkrans.
Han tillhör Sverigeeliten i diskus och kulstötning och har kommit in på sin önskeutbildning på Friidrottsgymnasiet i Malmö.
Estelle Nambord var i november konstant stressad över sina betyg. Nu känns det lugnare, säger hon.
– Det märks att skolan har ansträngt sig, och det har jag också gjort. Jag har hållit mina betyg, men det har inte varit utan stress. Mina kompisar i Malmö, Lomma och Bjärred har inte haft det lika jobbigt på sina skolor.
Hur många av klassen tycker då att skolan har blivit bättre under vårterminen? Nästan alla räcker upp handen. Men vem skulle rekommendera Tolv­åkersskolan för de yngre elever som nu väljer var de ska läsa? Bara en hand går upp: Adam Bogefors.
– Nää, du skojar! Du kan inte tycka det på riktigt, ropar Clara Österberg från andra änden av klassrummet.
Adam Bogefors får hela klassen mot sig. Ingen annan vill rekommendera Tolvåkersskolan.
– Nej, det jag har upplevt kan jag verkligen inte rekommendera, säger Estelle Nambord.
Adam Bogefors ger sig inte.
– Hela Sverige tittar på skolan nu, de har inte råd att göra fler fel. Skolpengen har höjts och skolan har fått mer personal.
Redan förra sommaren skrev han ett brev till kommunalrådet Pia Almström (M) och klagade på kaoset i skolan. Inget hände.
Först efter att Sydsvenskan i november skrivit om alla lärarbyten och Skolinspektionen i december kommit med skarp kritik tyckte politikerna att något måste göras. När Sydsvenskan träffade klass 9A i januari hade kommunens kulturchef Pål Sander precis tvingats avgå. Nya lärartjänster hade utlovats, men Adam Bogefors tyckte fortfarande att läget var katastrofalt. Nu går det mesta i rätt riktning, anser han.
– Kommunen har lagt mycket arbete på detta och Skolinspektionen har koll på allt, det är bra. Själv har jag kommit in på mitt förstahandsval, det är jag jättenöjd med.
Det är dags för eleverna i 9A att lämna tillbaka sina matteböcker. På hösten delas böckerna ut till nya niondeklassare. Så blir det prisutdelning i nutidsorienteringen. Tredje priset går till Adam Bogefors och hans bänkkompis Calle Hultberg.
– Det är ett presentkort på 20 kronor i kiosken, förklarar klassmentorn Birgitta Stridsberg.
Applåder.
Gå till toppen