Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Ekonomi

Paulsson riskerar fängelse

Miljardären och Peabstorägaren Erik Paulsson åtalas nu i muthärvan kring fotbollens nya nationalarena i Solna.

Erik Paulsson.Bild: Foto: Scanpix
Det var en artikel i tidningen Dagens Samhälle i mars i fjol som var upprinnelsen till den utredning som nu mynnar ut i att totalt sex personer åtalas för grovt mutbrott respektive grov bestickning.
I artikeln avslöjades att Solnas tidigare stadsdirektör Sune Reinhold tjänat grova pengar på att extraknäcka som konsult åt bolagen bakom arenaprojektet. Den ende i Solnas politiska ledning som informerades om detta var kommunstyrelsens ordförande Lars-Erik Salminen (M).
Enligt Alf Johansson, chefsåklagare vid riksenheten mot korruption, har Reinhold i flera fall fått dubbelt betalt när han arbetat med projektet – dels från Solna stad, dels från ett bolag som ansvarade för projekteringen av nationalarenan. Konsultarvodet, som åklagaren alltså betraktar som mutor, uppgår till närmare en miljon kronor inklusive moms.
– De ersättningar som han (Reinhold) har tagit emot, de har haft samband med hans tjänst i kommunen. Och det är ett nödvändigt rekvisit för mutbrott och bestickningsbrott, säger Johansson.
Han påstår däremot inte att Reinhold har gynnat arenaprojektet på ett felaktigt sätt, till exempel genom att snabba på olika beslut.
– Men det är tillräckligt för straffbarhet att man får en otillbörlig belöning.
I skaran av åtalade ingår även entreprenören och miljardären Erik Paulsson, som var styrelseordförande i projekteringsbolaget. Paulsson är även styrelseordförande i fastighetsbolaget Fabege, en av delägarna i arenaprojektet, och storägare i byggbolaget Peab som både är delägare och entreprenör för bland annat själva nationalarenan.
– Han inte bara nekar, han är helt oförstående till det här åtalet, säger Paulssons advokat Leif Gustafson.
TT: Såg han inget olämpligt i att betala ut konsultarvode till någon som samtidigt var stadsdirektör?
– Nej, han gjorde inte det. Och det är klart att en bidragande orsak var att det fanns ett samtycke från den högsta förtroendevalde i kommunen (Salminen) till att ersättningen utbetalades, och att det låg så uppenbart utanför stadsdirektörstjänsten.
Sune Reinhold lämnade sin post förra sommaren. Lars-Erik Salminen tar nu time out från sina politiska uppdrag, trots att han är övertygad om att bli frikänd.
"I Solna accepterar vi inte mutor och bestickning i någon form", säger han i ett skriftligt uttalande.
Gå till toppen