Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Unga vill flytta ut på landet

Livet på landet mest lockande för unga kvinnor. Fråga: Var vill du bo?

Hus vid landsvägen i Östra Vemmenhög.Bild: Arkivfoto: Eva Levau
Stockholm. Sju av tio kvinnor mellan 15 och 29 år svarar att de kan tänka sig att flytta ut på landsbygden, visar Sifoundersökningen som landsbygdsdepartementet beställt. Det som lockar mest är ett lugnare tempo och närheten till naturen.
– Det här är ju oerhört glädjande, säger Britt-Louise Berndtsson, centerpartistisk politiker i Tingsryd i Småland.
Hon föreslog nyligen att kommunen aktivt ska jaga nya invånare i storstäderna. Och att det är just de unga kvinnorna som är mest sugna på lantlivet är extra positivt eftersom fler flickor än pojkar flyttar från trakten för att studera och arbeta.
En som förverkligat drömmen är Monika Maté, som tillsammans med familjen flyttade till ett torp i Björnstorp på Romeleåsen utanför Lund.
– Vi längtade efter ett enklare liv, nära naturen, säger hon men tillstår att det kanske inte stämde så bra i början, när huset saknade badrum och barnen blev magsjuka.
– Men det är härligt att vakna och titta ut över sädesfälten, säger Monika Maté.
Hennes råd till alla lantlivsdrömmare är kort och gott:
– Våga! Man får vara lite naiv också, för ser man bara svårigheterna kommer man aldrig i väg.

Fakta: Vår längtan till landet

1 000 personer fick under perioden 25-30 maj svara på frågan: Kan du tänka dig att flytta till landsbygden? Så här fördelade sig svaren, uttryckt i procent.
Kvinnor i åldersgruppen 15-29 år är de mest positiva, 70 procent svarar ja. Hälften av alla män i samma åldersgrupp svarar ja och lika många nej. Den grupp som är mest negativ till att flytta till landet är kvinnor över 65 år, 80 procent av dem svarar nej på frågan. Motsvarande siffra bland männen är 65 procent.
Källa: Sifo
Gå till toppen