Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ja till stadionbad

Även Socialdemokraterna är nu positiva till en
tävlingsarena för simning vid Malmö stadion.

Bild: Arkiv: Linda Axelsson
MALMÖ. På onsdag hålls ett extra kommunstyrelsesammanträde om Malmös infekterade badhusfrågor.
Den 4 maj sprack tillfälligt Malmös rödgröna majoritet. Miljöpartiet gick ihop med Moderaterna, Folkpartiet och Sverige­demokraterna och klubbade bygget av en ny simarena vid gamla Malmö stadion.
– Omoget, kommenterade kommunstyrelseordföranden Ilmar Reepalu (S).
Reepalu har hela tiden förespråkat att simarenan ska byggas på den nuvarande Aq-va-kul-tomten.
När frågan nådde kommunfullmäktige begärde Socialdemokraterna och Vänsterpartiet återremiss av frågan, alltså att tjänstemännen ska besvara ett antal frågor inför nytt beslut.
Enligt fritidsförvaltningens utredning kan en sim­arena vid Stadion allra tidigast stå klar 2016.
Det skulle enligt fritidsförvaltningen kosta cirka 118 miljoner kronor att riva stadion och att skapa en ny, mindre friidrottsarena.
Men tvisten handlar inte bara om detta badhus.
Fritidsnämnden har tidigare förespråkat att det ska skapas ett ordentligt familjebad i Kroksbäck, med 50-metersbassäng, med hoppbassäng, med ett litet plaskområde för barn, med två vattenrutschkanor och med våt- och torrbastu.
Miljöpartiet, Moderaterna, Folkpartiet och Sverigedemokraterna skapade i kommunstyrelsen majoritet för att kraftigt banta detta badhus, till i stort sett bara en 25-metersbassäng med omklädningsrum.
Just nu pågår intensiva förhandlingar i Stadshuset.
Både fritidsnämndens ordförande Frida Trollmyr (S) och kommunstyrelseordföranden Ilmar Reepalu (S) förklarar för Sydsvenskan att Social­demokraterna har vikt sig och kan ställa sig bakom en möjlig placering av simarenan vid Stadion.
– Om det finns en majoritet för stadionområdet så måste det prövas. Det har varit lite utpressning från Miljöpartiets sida, säger Reepalu.
Socialdemokraternas motkrav: badet i Kroksbäck ska inte bantas.
– Ska det vara ett familje­bad i Kroksbäck så krävs det bassänger som små barn kan bada i, säger Frida Trollmyr.
Att Socialdemokraterna kan tänka sig simarenan vid stadion fick Miljöpartiets kommunalråd Karolina Skog veta på söndagseftermiddagen – av Sydsvenskan.
– Det är väldigt positivt att Socialdemokraterna är beredda att lyssna på oss, säger Karolina Skog.
Vad svarar du på deras motkrav: att badet i Kroksbäck inte bantas?
– Vi vill göra en mindre investering där, men om det går att hitta en bredare politiska lösning så är det väldigt bra. Vi kan acceptera både en 50-metersbassäng och en lekdel i Kroksbäck, säger Karolina Skog.
Gå till toppen