Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Abbas egen Napoleon

Han kommer alltid att förknippas med Napoleonhatt och segermin från ­Abbas succékväll i Brighton 197…

Det var under Eurovision Song Contest 1974 som den udda klädda dirigenten gjorde entré, i klassisk härförarmundering med stor hatt och hand innanför jackan. ”Oh it’s Napoleon”, utbrast BBC-kommentatorn David Vine.
Jodå, Napoleon var det, sången som framfördes hette ”Waterloo” och den svenska gruppen Abba. Fortsättningen är musikhistoria. För första gången vann Sverige den stora meloditävlingen och gruppen fotograferades efter segern tillsammans med Stikkan Anderson och Sven-Olof Walldoff.
Sven-Olof Walldoff var för övrigt under flera år ständigt återkommande dirigent under melodifestivalen och samarbetet med Abba fortsatte, med albumen ”Ring ring”, och ”Arrival”.
Han var född i Lerbäck utanför Askersund och engagerade sig tidigt i musiklivet. Han ledde barn- och vuxenkörer och gav ut album tillsammans med både sina körer och med Lerums Storband.
Under många år ledde han en orkester i eget namn och arbetade med artister som Lill-Babs, Östen Warnerbring, Gunnar Wiklund och Brita Borg, för att bara nämna några.
Han var också mannen bakom arrangemanget till Anna-Lena Löfgrens stora hit och skivsuccé ”Lyckliga gatan”.
Sven-Olof Walldoff gjorde också originalmusik och ­arrangemang till flera filmer under 1970-talet samt medverkade som skådespelare i två filmer, ”Danssalongen” från 1955, och ”Suss gott” från 1956.
Vid sin död bodde Sven-Olof Walldoff i Masthugget i Göteborg.
Gå till toppen