Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sverige

Nya utgrävningar vid Ales stenar

I sommar blir det nya utgrävningar vid Ales stenar. Det är polska arkeologer som har fått länsstyrelsens tillstånd att undersöka vägen upp från havet till platån där stenar kan ha släpats upp.

Bild: Foto: Jenny Leyman
Första helgen i juli tänker arkeologerna vara på plats. Det är professor Wladyslaw Duczko från humanistiska högskolan i Pultusk i Polen som ska leda arbetet. Han har tidigare arbetat med utgrävningar vid Birka och Uppsala högar.
– Det blir jättekul. De kommer den 9 juli. Sedan kör vi i en månad, säger geologen Nils-Axel Mörner.
Det är han och fritidsforskaren Bob G. Lind som fört fram teorin om att de stora stävstenarna brutits vid Brantevik och fraktats på flottar till stranden vid Kåseberga. Sedan har de dragits upp genom en ravin till höjden på åsen.
– Vi hoppas att undersökningen ska bekräfta att vägen är den vi tänkt oss, säger Nils-Axel Mörner.
I slutet av augusti förra året undersökte geofysikern Per Wikström vägen med hjälp av markradar. Han sa då att det bekräftar att något transporterats på platsen, men inget om när det gjorts.
– Jag har hittat tydliga släpspår av tunga föremål som har släpats från stranden till den plats där stenskeppet står i dag, sa han.
Sommarens arkeologiska undersökning görs helt förutsättningslöst.
– Ingenting är bevisat förrän man satt spaden i jorden och undersökt materialet. Det blir spännande. I lagren hoppas vi att hitta material som bekräftar åldern, säger Nils-Axel Mörner.
Han och Bob G. Lind hävdar att Ales stenar är en astronomisk kalender från bronsåldern Det har daterat den till år 720 före Kristus. Mot dem står den officiella forskningen säger att det är en skeppssättning från järnåldern och då bara är hälften så gammal.
Wladyslaw Duczko delar synen att Ales stenar är från en tidigare period än järnåldern, men har en öppen hållning till utgrävningsarbeten.
– Vi måste alltid arbeta förutsättningslöst vid den här typen av projekt. Innan vi börjat gräva är allt hypoteser, sa Wladyslaw Duczko när georadarundersökningen presenterades.
Besökare ska kunna följa hans undersökning, även om de inte kan in på området där det grävs.
– Det ska skiljas av så att folk kan kika genom staketet, säger Nils-Axel Mörner.
Det är länsstyrelsens kulturmiljöenhet som gett tillstånd. Innan spaden sätts i jorden krävs också klartecken från naturvårdsenheten enligt miljöbalken eftersom det handlar om arbete i ett naturreservat.
I dag presenterar Nils-Axel Mörner och Bob G. Lind forskning som de hävdar ska bevisa sambandet mellan Ales stenar och Stonehenge vid en presskonferens i Stockholm. Då svarar de också på frågor om finansieringen av sommarens utgrävningar.
Gå till toppen