Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Fotboll

Offensiven byggs kring Schelin

Lotta Schelin har haft en succésäsong i Lyon och blivit mästare i Champions League. Inför VM byggs den svenska offensiven runt Schelin.

Bild: Foto: Scanpix
Det är svårt att göra en bättre fotbollssäsong än den Lyons damer just avslutat. Lotta Schelins Lyon vann alla 22 matcherna i den franska ligan, och dessutom vann laget finalen i Champions League mot tyska Potsdam. Anfallaren från Göteborg gjorde nio mål under cup­äventyret.
– Vi fick en ny tränare, som krävt väldigt mycket av laget på varje träning och i varje match. Det behövdes, för i Frankrike är man lite mer fuskare än vi svenskar, tycker Schelin.
Framgången har också gett ökat intresse.
– När det gick sämre för herrlaget talade man positivt om att damlaget höll klubbens fana högt. Vi hade 20 000 åskådare mot Arsenal hemma i Champions League, säger Lotta Schelin, som kom med glädje och självförtroende till landslagets VM förberedelser.
– Jag har haft en fantastisk säsong, min bästa någonsin.
I morgon spelar hon landskamp mot Mexiko på Gamla Ullevi. Motståndet är valt för att det liknar Colombia, som väntar i Sveriges VM-premiär 28 juni.
– Inspirerande och viktigt att få känna på ett sånt lag, tycker Lotta Schelin.
Hennes insatser i landslaget har ibland fått kritik under de senaste åren.
– Vi har spelat annorlunda, mera gått runt på kanterna än att lägga en stickare i djupet, säger Lotta Schelin, som gärna vill ha djupledspassningar.
En nyckelfråga i den svenska laguttagningen är vem som ska spela intill Schelin i anfallet.
– Victoria Svensson och jag kompletterade varandra väldigt bra. Hon var smart, och mera targetspelare än hon gick i djupled, säger Lotta Schelin om anfallsstjärnan som la av på hösten efter EM 2009.
Nu fylls den rollen antingen av en annan bollmottagare, som Jessica Landström eller Linda Forsberg, eller av en annan snabb spelare, som Josefine Öqvist, så att landslaget får två tekniska löpare längst fram.
– Det blir två olika sätt att spela, säger Lotta Schelin och räknar upp lagkamraternas förtjänster.
– Vilket som är bäst kan ju bero på motståndet. De delarna löser Thomas (Dennerby), tillägger Lotta Schelin med mycket förtroende i rösten.
Förbundskapten Thomas Dennerby öser beröm över stjärnan från Lyon:
– Hon har utvecklat sina bollmottagningar, och har kvar alla sina andra goda egenskaper, som speeden och en-mot-en-situationerna.
– Med den form Lotta har nu kommer det att rulla in bollar under VM, förutspår Thomas Dennerby.
Lotta Schelin
Ålder: 27 år.
Landskamper: 88 (37 mål).
Klubbar: Kållered, Hällesåker 1991-98, Mölnlycke 1999-2000, Göteborg FC 2001-2008, Lyon från hösten 2008.
Kontrakt: I ett år till, men stannar troligen i Lyon till sommaren 2013.
Känd klubbkamrat: Kim Källström i Lyons herrlag. ”Vi träffas ibland på klubben och har alltid jättetrevligt”, säger Schelin.
Meriter: Diamantbollen 2006, mästare i Champions League 2011.
Gå till toppen