Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sverige

Maud Olofsson avgår

"Efter valet 2010 kände jag tydligt att det var min sista valrörelse."

Maud Olofsson.Bild: Arkiv: Pontus Tideman 2010
Under våren har det spekulerats kring Maud Olofssons eventuella avgång. Nu berättar Maud Olofsson att hon kommer att ställa sin plats som partiledare till förfogande på partistämman i Åre i september.
– Jag tänker inte ställa upp för omval vid stämman i år. Det är ett beslut som jag själv har fattat, tillsammans med min man Rolf. Efter valet kände jag tydligt att det var min sista valrörelse, säger Maud Olofsson på en presskonferens.
– Det har hänt fantastiskt mycket under de här tio åren som partiledare. Mycket utmaningar, debatter och frågeställningar. Jag började ju med ett rejält förnyelsearbete i mitt eget parti.
Hon önskar sig en öppen process där olika kandidater kan lyftas fram som potentiella nya ledare för partiet.
– Jag växlar över nu, precis vid rätt tillfälle, när det finns andra som kan ta över stafettpinnen. Det känns så skönt.
Hon säger också att hon gärna skulle fortsätta som näringsminister, men att det är upp till den nya partiledaren att fatta det beslutet.
– Jag har tänkt på det här länge. Jag har inte kunnat berätta det för er och för andra. Men nu kan jag göra det. Jag är nöjd över tio års gärning som partiledare för Centerpartiet. Jag är glad över att jag har tagit det här beslutet.
Om framtiden säger hon att hon hoppas kunna ta det lugnt och hinna med att plocka svamp i skogen. Familjen finns också med i planerna.
– Jag ser fram emot att ägna lite mer tid med min man och mina barn.
På Twitter spekuleras det ivrigt kring vem som blir efterträdare. "Hoppas på någon av de unga, kvinnliga förmågorna i partiet", skriver en statsvetarstudent och riksdagsledamoten Annie Johansson och IT-ministern Anna-Karin Hatt nämns flitigt. I diskussionen förekommer landsbygdsminister Eskil Erlandsson som en möjlig manlig efterträdare.

Fakta: Maud Olofsson

Maud Olofsson är född 1955 och har varit partiledare sedan 2001. Hon är näringsminister sedan 2006.
Hon efterträdde Lennart Daléus som partiledare. Centerpartiet har fått en tydligare borgerlig tillhörighet under hennes ledarskap och partipolitiken har blivit mer liberal. Maud Olofsson har varit drivande i partiets omvärdering av frågor som skattepolitiken, Europapolitiken och nedprioriteringen av klassiska centerpartistiska frågor, som kärnkraften.
Valet 2006 fick Centerpartiet 7,9 procent av väljarnas röster i riksdagsvalet. Vid valet 2010 fick partiet 6,6 procent.
Källa: Nationalencyklopedin och val.se.
Gå till toppen