Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Malmö

Svartspriten säljs öppet

I tio år hade polisen koll på den illegala marknaden. Nu sker försäljningen åter öppet.

När Sydsvenskan börjar ställa frågor gör polisen en insats på Norra Grängesbergsgatan.Bild: Foto: Karl Melander
Polisens specialgrupp störde under tio år ut stora delar av den illegala sprit- och cigarettförsäljningen i Malmö.
När läget bedömdes vara under kontroll upplöstes gruppen.
Försäljningen sker åter helt öppet i Malmö.
– De försöker inte ens dölja det, säger kriminalinspektör Christer Thulin.
De kommer mitt på dagen, som vilken varuleverens som helst. Men leveranserna av smuggelcigaretter till jourbutikerna i Malmö sker ofta med en tillfällig chaufför.
Bland de svartarbetande asylsökande som Sydsvenskan berättade om i ett tidigare avsnitt, har flera fått frågan om de kan tänka sig att köra sådana leveranser.
– Jag skulle få 500 kronor för att hämta en bil och köra i tio minuter. Det är mer än dubbelt så mycket som jag tjänar på en hel dag, säger en man som vill vara anonym av rädsla för repressalier.
Han tackade nej av två skäl, säger han. Dels vill han hålla sig på rätt sida om lagen, dels är han rädd att det skulle påverka hans asylprocess om han blev påkommen.
Leveranserna till småbutikerna är bara en del av den svarta handeln med tobak och alkohol. I en annan del av Malmö har langningen varit en del av gatubilden sedan 1980-talet.
Det är söndag förmiddag och två polskregistrerade bussar och en skåpbil står parkerade på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Några kvinnor i pensionsåldern går ut på trottoaren och väntar. Chauffören sitter kvar vid ratten.
– Whisky, öl, cigaretter, frågar en av kvinnorna.
En polisbil dyker upp. Och kör förbi.
Försäljarna reagerar inte.
– No problem, säger kvinnan när Sydsvenskans reporter frågar om de inte är oroliga att polisen ska komma.
Hon kliver in i bussen och visar upp en del av sortimentet. Vi ber att få tänka på saken och sätter oss och övervakar handeln på distans. På eftermiddagen ökar ruljansen. Bagageutrymmen fylls med flaskor, cigarettlimpor byter händer.
Några veckor senare försöker vi få dem att svara på frågor. En man som kan lite svenska förnekar att de skulle sälja sprit och cigaretter men försöker samtidigt muta Sydsvenskans reporter med en flaska vodka inlindad i tidningspapper.
Utanför bussen står en blond kvinna i 40-årsåldern och väntar på sin leverans.
– Jag betalar tv-licensen men köper öl här en gång i veckan. Jag tycker att de är okej, för jag har aldrig sett att de säljer till minderåriga. Jag tror att det är därför polisen låter dem vara ifred, säger hon.
De polska bussarna har frekventerat Malmö sedan 1980-talet. Under flera år parkerade de på köpcentret Mobilias parkering, men genom ideliga tillslag störde polisens alkohol- och prostitutionsgrupp ut verksamheten.
Kriminalinspektör Christer Thulin var med i den upp till fem man starka gruppen.
– När vi gjorde flera tillslag i månaden kunde de tömma en buss med 80-90 000 cigaretter på fredagen. Och så kom samma buss tillbaka på lördagen och på söndagen. Vi var övertygade om att de hade ett lager neråt Ystadstrakten men fick aldrig resurser att belägga det.
– Fram till 2005 tömde vi hundra närbutiker på smuggelcigaretter och alkohol. Och när vi lämnade 2006 hade vi tömt hela stan på illegala spelautomater.
Men samhället ger och tar. De senaste åren har Sverige skärpt flera lagar för att komma åt den svarta handeln. Penningtvättlagen och kassaregisterlagen är två exempel. Samtidigt har en annan del av den svarta marknaden släppts fri.
– Sedan detta blev närpolisens ansvar har det inte hänt någonting. Det är verkligen bedrövligt. När vi kom förr försökte de åtminstone dölja det. De gömde lager i källare och i buskar men inte fan stod de helt öppet. Det är en fullständig skandal.
Christer Thulin är bekymrad över att kunskapen som han och hans kollegor byggde upp under så lång tid, nu gått förlorad.
– Vi är inte ihärdiga nog när det gäller de här bitarna. Det är som om man inte tar det på allvar. Men tre, fyra personer skulle kunna göra underverk.
Idag har en polis det övergripande ansvaret för att samordna arbetet mot alkohol, tobak och spel.
Han heter Håkan Gustafsson.
– Vi har en oerhört omfattande illegal införsel och försäljning. Jag skulle tippa att det förs in över 50 000 liter per dygn bara över bron. En del är legalt, annat är organiserat av langare som redan har kundkrets att leverera till. På en fullproppade bil kan du göra 40 000 kronor i vinst.
Håkan Gustafsson håller inte med Christer Thulin om att polisen skulle ha släppt hela den illegala försäljningen fri.
– Vi har valt att jobba lite med mycket medan de jobbade mer inriktat. Det är klart att vi hade kunnat spana mer och göra fler insatser, men då hade vi tappat på något annat ställe. Summan av kardemumman är ofta densamma.
Det senaste året har Håkan Gustafsson tillsammans med Malmös stads tillståndsenhet gjort tretton tillsynsbesök i livsmedelsaffärer. Fyra bekräftade fall av illegal cigarettförsäljning har hittills varit föremål för beslut i sociala resursnämnden.
Varför kontrollerar ni inte bussarna på Norra Grängesberg?
– Vi gör räder där ibland. Men det tar mycket resurser. Man kan inte gå dit ensam utan behöver ha en planlagd insats.
– Vi gjorde ett försök att få åklagaren att beslagta bussarna. Men eftersom de ägs av ett fristående bolag funkade inte det med lagstiftningen. Men det hade varit ett sätt att få slut på det här.
När var ni där senast?
– I fjor någon gång. Vi har gjort störningar men inte direkt gjort någon spaningsinsats. Jag håller med om att det inte är bra. Det är som att få bort prostituerade, när vi är på plats händer inget, men lämnar vi blir det full aktivitet igen.
Högriskmatcher i allsvenskan, gängkriminalitet och serieskyttar. Långt allvarligare saker än försäljning av cigaretter utan svensk varningstext, kräver polisens uppmärksamhet.
Varför är det då viktigt att beivra den svarta handeln?
– Genom att konsumera de här produkterna stödjer man brottslig verksamhet, ibland också den organiserade brottsligheten. Det är ju ingen fattig bonde som kommer på att plagiera Prince, det är i princip alltid stora ligor som ligger bakom.
– Totalt kan den illegala spel, cigarett- och alkoholförsäljningen omsätta runt fem till sex miljarder kronor. pengar som staten inte får del av. Det kan man driva många åldringshem och skolor för, säger Håkan Gustafsson
Efter att Sydsvenskan börjat ställa frågor om polisens bristande insatser på Norra Grängesbergsgatan görs till slut en insats. Sydsvenskans fotograf var på plats och bevittnade hur en av bussarna blir bortsjasad av polisen. Bussen lämnar sin plats. Men bara för att köra runt hörnet. Efter tio minuter parkerade bussen åter på Norra Grängesberggatan och försäljningen fortsatte. Som vanligt.
Gå till toppen