Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Amnesty kräver granskning

Amnestys generalsekreterare Lise Bergh är kritisk till att så många våldtäktsanmälningar läggs ned. – Vi vill att det tillsätts en kommission som granskar alla anmälningar, säger Lise Bergh.

Lise Bergh, Amnesty.
Lund har betydligt lägre utfall när det gäller våldtäktsanmälningarna än rikssnittet. Sex till sju procent av våldtäktsanmälningarna har lett till fällande dom i övriga Sverige, men i Lund gick inte en enda, noll procent, av förra årets anmälningar till åtal.
Amnesty har under flera år kritiserat att så få våldtäktsanmälningar går till åtal och att ännu färre åtalade fälls. Amnesty vill att regeringen tillsätter en oberoende kommission som granskar hur våldtäktsanmälningarna behandlades under en viss tidsperiod.
– Vi säger inte att alla anmälningar ska leda till fällande dom men vi är bekymrade över att så få går till åtal, säger Lise Bergh som är jurist och generalsekreterare för svenska sektionen av Amnesty.
– Vi vill få kläm på varför de läggs ned, var problematiken ligger så att vi kan göra vettiga åtgärder.
Lise Bergh menar att man framförallt måste undersöka vad som händer under förundersökningen.
– Vi har gjort en egen rapport, Fallet nedlagt, och i den har vi tittat på polisens attityd, hur man säkrade bevis och om man begärde in rättsintyg och en mängd olika saker. Ibland hörde man inte ens en utpekad förövare, säger Lise Bergh.
– Det kan behövas utbildning i de här frågorna. Det håller inte att bara säga att det handlar om att detta är så svårt för det är en situation med två människor inblandade och hur ska man då veta? Det går att utreda vidare.
Lise Bergh säger angående de nedlagda förundersökningarna i Lund:
– Vi kan inte säga att det är rätt eller fel, men det visar ju fortfarande precis det som står i vår rapport: det är en väldigt låg procent som går till åtal. Vi måste få kunskap om vad som händer under rättsprocessen och utan den kunskapen kommer man inte åt problematiken. Det finns flera organisationer och politiker som stödjer oss i kravet på en granskningskommission.
Gå till toppen