Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Polisen: Det är inget konstigt i detta

41 våldtäktsanmälningar i Lund gjordes förra året. Ingen har lett till åtal. – Jag vet att det ser illa ut men det är inget konstigt i detta, säger Stephan Söderholm.

LUND. Förra året gjordes 41 anmälningar som rubricerades som våldtäkt. Men alla har lagts ned, visar Sydsvenskans kartläggning.
Kriminalkommissarie Stephan Söderholm är en av dem på Lundapolisen som ansvarar för att utreda våldtäktsanmälningar i Lunds kommun och har gått igenom anmälningarna tillsammans med Sydsvenskan.
– Min analys är att det inte är något konstigt i detta, säger Stephan Söderholm.
Han syftar på anmälningarnas innehåll.
– Några anmäler våldtäkt som ska ha begåtts för flera månader eller år sedan. Då är det omöjligt att säkra några bevis. Det är viktigt att man anmäler så fort som möjligt så att vi kan göra rättsmedicinsk undersökning, säkra DNA-spår, göra brottsplatsundersökning och annat som kan binda gärningsmannen till brottet.
Ett annat problem är att såväl anmälaren som den misstänkte ofta varit kraftigt berusade och har svårt att i efterhand redogöra för vad som hänt.
– I några fall har kvinnan en pojkvän men har i berusat tillstånd gjort något med någon annan man. Sedan blir de byxis och gör en anmälan.
Det finns också anmälningar som pressats fram av anhöriga men sedan har den utsatta inget intresse av att driva saken vidare och då faller hela utredningen.
– Ofta står ord mot ord. Jag förstår att det måste kännas hemskt för kvinnan att inte bli trodd. Men det är också hemskt för en person att bli anklagad för något denne inte har gjort. Och ofta är mannen i ett underläge i den här typen av utredningar.
I flera av anmälningarna har kvinnan någon form av handikapp.
– Ta den 14-åriga flickan som gjort flera anmälningar. Hon är kontaktsökande och försätter sig i situationer där hon kan bli utnyttjad. Jag vill påstå att hon är en fara för sig själv.
Många kvinnor är oroliga för överfallsvåldtäkter. Det är en ganska obefogad rädsla i Lund, menar Söderholm.
– Vi har bara två anmälningar om överfall utomhus. Det är betydligt större risk att vara berusad inomhus på en studentkorridor.
Stephan Söderholm hävdar att polisen lägger ned stora resurser på alla anmälningar. Inte bara offret utan också den misstänkte gärningsmannen och möjliga vittnen förhörs, och ofta förhörs de flera gånger.
– Vi nonchalerar inte någon anmälan. Men om vi ska driva en anmälan till åtal så måste vi tro att vi kan vinna målet. Annars ska vi inte göra det. Och titta på anmälningarna. Är du beredd att sätta någon i fängelse i två år på de grunderna?
– Det kan också vara så att åklagaren ger instruktioner om att vi ska koncentrera oss på annat i anmälan än våldtäkten, för att vi ska få en fällande dom.
Söderholm avfärdar alla tankegångar om att det skulle vara manliga strukturer inom poliskåren som gör att anmälningar läggs ned.
– Det flesta utredningar har lagts ned av kvinnliga åklagare.
Gå till toppen