Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ingrid stödjer våldtagen

- Under polisförhör måste det vara med någon person som kan hjälpa den förståndshandikappade, säger hon.

10 av de 41 våldtäktsanmälningar som gjordes förra året kom från kvinnor med förståndshandikapp eller psykiska problem. Ingrid, som är stödperson från Brottsofferjouren, har i år kommit i kontakt med en 29-årig kvinna med förståndshandikapp och en 15-årig flicka med psykiska problem som utnyttjats sexuellt.
- Problemen för den sistnämnda började redan när hon var nio år. Hon har via internet tagit kontakt med pedofiler och andra män som utnyttjat henne, men hon vill inte berätta eller anmäla något. Hon kommer bara hem och lämnar över pengar hon fått från männen. Föräldrarna har försökt få hjälp från flera håll men eftersom hon inte fått någon diagnos har hon inte kunnat få adekvat hjälp, berättar Ingrid som på grund av stödpersonernas rätt till anonymitet inte ville skylta med sitt efternamn.
Det dröjde tills flickan tog ett strypgrepp på sin lillebror innan samhället reagerade.
- Mamman pratade med BUP i telefonen när det hände. Eftersom flickan är storvuxen kunde inte föräldrarna hindra henne. BUP rådde mamman att ringa polisen och efter det har flickan fått komma till ett boende, säger Ingrid som är kontaktperson för den yngre brodern.
Den 29-åriga kvinnan med förståndshandikapp uppger att hon utsattes för flera våldtäkter under 14 dagars tid.
- Den misstänkte mannen hade hon träffat under nöjesresa till Köpenhamn. Han följde med henne till Sverige och så fort de kom innanför dörren slog han till henne. Hon sa nej till samlag men efter ett par dagar sa hon ingenting, eftersom hon blivit misshandlad av sin pappa under uppväxten förstod hon att det inte spelade någon roll vad hon sa, hon skulle bli våldtagen ändå. Att hon inte sagt ifrån alla gånger har polisen och åklagaren tolkat som att hon gått med på samlagen. Att hon fått skador i ändtarmen tycks inte heller spela någon roll, åtalet har lagts ned. Hon har tagit väldigt illa vid sig av att hon inte blir trodd.
När Ingrid pratade med 29-åringen första gången rabblade hon upp hela händelsen och gav ett opåverkat och kallt intryck.
- Det var först när jag frågade hur hon mådde som reaktionen kom. Jag anser att det under polisförhör och i kontakter med åklagare måste det vara med någon person som kan hjälpa den förståndshandikappade att berätta sin historia, man kan inte behandla dem som fullt fungerande personer.
Vanligtvis har stödpersonerna bara telefonkontakt med brottsoffrena, men Ingrid har engagerat sig i 29-åringens öde och träffat henne i olika situationer. Och hon är mycket upprörd över vad hon fått se.
- Hon kan inte ta ansvar för sig själv. Hon tar inte sin medicin som hon ska, hon äter inte som hon ska och hon umgås med fel människor. Hon missuppfattar vad som händer kring henne och blir lätt upprörd. Och någonstans finns det dessutom dotter som blir misshandlad av sin pappa. 29-åringen är som ett stort barn och skulle behöva någon ser efter henne. Flera myndigheter är inkopplade men eftersom hon inte vill bo med människor som är sjukare än hon själv har man inte hittat något boende för henne. Jag försöker förklara för henne att hon inte ska lita på alla män hon får hontakt med via internet, men hon förstår inte. Jag tror det bara en tidsfråga innan hon blir utnyttjad igen.
Gå till toppen