Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Svagare skydd för utsatta kvinnor

Flera av våldtäktsanmälningarna i Lund kommer från förståndshandikappade och psykiskt sjuka.

"Under polisförhör måste det vara med någon person som kan hjälpa den förståndshandikappade att berätta sin historia", säger Ingrid.Bild: Foto: Lars Brundin
Sexualbrottslagstiftningen skärptes 2005 men det finns fortfarande brister i lagen. Nils Petter Ekdahl, rådman på Lunds tingsrätt har på regeringens uppdrag utrett lagen och föreslår flera skärpningar.
- Begreppet hjälplöst tillstånd har tolkats väldigt snävt av domstolarna. Det krävs i princip att man är medvetslös och därmed hamnar offren i ett moment 22-liknande tillstånd. Har de varit medvetslösa kan det inte berätta något och kan de berätta övergreppen så har de inte varit i hjälplöst tillstånd. Det var inte lagstiftarnas avsikt, säger Nils Petter Ekdahl.
Han föreslår flera förändringar. Att:
- ett helt nytt och samtyckesbaserat brott införs: sexuellt övergrepp.
- området för våldtäkt mot barn utvidgas.
- straffen för sexuellt utnyttjande av barn och grovt sexuellt övergrepp mot barn skärps.
- bestämmelsen om sexuellt ofredande utvidgas.
- våldtäktsbestämmelsen utvidgas så att fler fall av sexuella utnyttjanden bedöms som våldtäkt.
Det sistnämnda förslaget innebär att det ska vara straffbart att utnyttja inte bara den som befinner sig i ett hjälplöst tillstånd utan också den som annars har särskilda svårigheter att värna sin sexuella integritet. Till exempel om offret förts till en okänd plats och utnyttjas sexuellt där. Eller att en drog- eller alkoholpåverkad person som befunnit sig i en hotfull eller utsatt situation har utnyttjats sexuellt. Även förståndshandikappade som utnyttjas eller våldtas skulle kunna omfattas av begreppet "har särskilda svårigheter att värna sin sexuella integritet".
- Man måste dock vara försiktig i bedömningen eftersom förståndshandikappade har rätt till att ha sex. Det handlar om att någon utnyttjar handikappet för att ha sex otillbörligt med den förståndshandikappade, har utnyttjat denne på ett fult sätt, säger Nils Petter Ekdahl.
Utredningen föreslår också att ett nytt straff för sexuellt övergrepp införs. Det ska användas när brottsrubriceringen våldtäkt och sexuellt tvång inte kan användas och ska gälla för gärningsmän som "genomför en sexuell handling med någon som inte tillåter det".
Förslaget har varit ute på remissrunda och svaren nya lagarna kan börja gälla tidigast våren 2012.
Gå till toppen