Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sverige

Ystads playa är som nygammal

Kampen för att få ta sand från havet och lägga på stranden tog 25 år. Men nu kan både Ystadbor och besökande njuta av resultatet – en helt ny strand. – Det har blivit jättestor skillnad, säger badgästen Maria Walfridsson.

Det är gott om plats för att gräva swimmingpooler på stranden, eftersom den blivit nästan trettio meter bredare än förut. Foto: Sprisse Nilsson
YSTAD. Det är fullt med folk vid Ystads Saltsjöbad. Det som erosionen tagit bort har människan lagt tillbaka, och efter att ha varit avstängd en tid är nu stranden öppen för alla igen. Var man än ser flyger badbollar och skickas saftflaskor, det luktar värme och sololja och vita båtar guppar i det turkosa vattnet.
Och den nya stranden tycks ha gjort succé.
– Den har blivit lika stor som den var när jag var liten, säger en solbränd kvinna.
Ett gäng ungdomar gräver ut en pool i det som förut var vatten, och det går snabbt att fylla den, sanden är kompakt i botten.
– Det är alldeles varmt här i nu!
I 25 år kämpade Erling Alm mot naturens krafter och mot byråkratin, men till slut blev det som han drömt om.
Hans förvarningar om att havsbottensanden skulle vara svart från början oroade nog en del, men sedan den kom i kontakt med syre har den nu vitnat, precis som utlovat, och den har bara en något mörkare ton än den ”gamla” sanden.
Under ett parasoll sitter Lowa Walfridsson, 4 år, med sin mamma Maria.
– Det är nästan som Sandhammaren, säger Maria Walfridsson.
Gå till toppen