Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Danmark

Skärpt dansk gränskontroll

Tolv danska tulltjänstemän fanns på tisdagen på plats vid Öresundsbrons svenska fäste söder om Malmö.

Bild: Foto: Scanpix
Vid niotiden på tisdagsmorgonen dök tolv tullare upp i solskenet vid den danska tullstationen vid Öresundsbron, av praktiska skäl placerad på den svenska sidan, söder om Malmö. Här kommer de att utföra stickprovskontroller på misstänkta bilar och lastbilar.
– Vi har varit här då och då tidigare, men framöver kommer vi vara här oftare. Vårt huvudsakliga mål är att leta efter vapen och narkotika, berättar Mette Helmundt, avdelningschef vid den danska tullen.
Enligt henne handlar de nya reglerna inte om någon stor förändring.
– Man kommer inte att märka av oss mer än man gjort hittills. Alla bilar kommer inte att bli stoppade, absolut inte. Vi väljer ut de bilar som passar in på de profiler och riktlinjer vi har att gå efter, säger hon.
En som dock blev varse de hårdare kontrollerna omedelbart var yrkeschauffören Kuzla Wojciech. Han är på väg till Hamburg från Trelleborg.
– Jag åker här igenom minst en gång i månaden och jag har aldrig blivit stoppad tidigare.
Han berättar att han hörde om de nya reglerna på radion och att de eventuellt kan bryta mot Schengen-avtalet. Men han tycker inte att de nya reglerna är ett problem.
En medelålders man i kortbyxor på väg till Kastrup tycker att det är desto märkligare att bli stoppad och få resväskan grundligt genomgången.
– Jag har aldrig blivit stoppad tidigare, det här är väl ändå lite konstigt? Vi befinner ju oss i EU.
Kritiken mot de nya gränskontrollerna har inte låtit vänta på sig. Vid den danska gränsen mot Tyskland fanns från och med tisdagen 30 nya tullare och den tyske politikern Jörg-Uwe Hahn uppmanar nu till semesterbojkott av Danmark, vilket skulle kunna få stora konsekvenser. Bara i fjol skedde 42 miljoner "tyska" övernattningar i Danmark.

Fakta: Utökade danska gränskontroller

Gränskontrollen förstärks efter beslut i danska finansutskottet. Beslutet har fått kritik från EU eftersom det kan strida mot Schengen-avtalet.
50 nya tullare sätts in, tio i Öresundsregionen, men flertalet vid gränsen mot Tyskland.
Prioriteringen är att stoppa bland annat införsel av narkotika, vapen och dopningsmedel.
På sikt ska det bli 98 nya tullare, men var dessa placeras blir klart först vid slutet av året.
Sedan tidigare har både svenska och danska tullen möjlighet att bedriva viss form av verksamhet på ömse sidor av Öresundsbron. Det ingick i avtalet då bron byggdes.
(TT-Ritzau)
Gå till toppen