Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ett halvår i Lundapolitiken

Barngruppsprotester och Medicon Village - detta har hänt i politiken i år.

Barngruppsprotester, kulturhus till Folkparken, Landsarkivet till Spyken och köp av Astras lokaler till Medicon Village - detta har hänt i politiken i år.

Januari

• Kommunalråd Margareta Dovsjö (S) lämnar politiken efter 23 år, Anna-Lena Hogerud tar över.
En stiftelse köper Astra Zenecas lokaler för att starta ett nytt forskningscentrum. Mats Helmfrid (M) uttrycker stor lättnad över vad som ser ut att få betydelse för forskning och arbetstillfällen i framtiden.
• Karin Svensson Smith (MP) gör come back i Lundapolitiken. Första utspelet handlar om en cykelmotorväg.

Februari

• Sydsvenskan avslöjar att kommunalråd Christer Wallin (M) i flera år har gjort affärer med en dömd ekobrottsling med näringsförbud.
Mögelskoleskandalen drar igång när föräldrar och personal på Munspelet undrar hur farligt det är att vistats i lokalerna. Fortsättning följer...
• Kommunstyrelsens arbetsutskott tar upp förslaget om ett kulturhus för barn och unga i Folkparken, och nu ser det plötsligt ut att kunna bli verklighet.
•Tekniska nämndens ordförande Ronny Johannesson (M) säger stopp och belägg i ärendet höjda p-avgifter. En vidare diskussion efterlyses. Johannesson lyfter ut hela ärendet.
Kultur- och Litteraturhustriden rasar för fullt på både kultur- och Lundasidorna. Författaren Oline Stig i ena ringhörnan, Lunds kulturetablissemang i den andra.
• Det uppdagas att Mats Helmfrids lön höjdes med 23 procent vid årsskiftet. Löneförhöjningen motsvarar i reda pengasr 12 600 kr.

Mars

Startskott för fördjupat samarbete mellan Malmö och Lund. Politikerna utlovar konkreta satsningar.
Flera mögelskolor uppdagas: Lergöken, Slangbågen, Östra tornskolan... Munspelet är så skadad att den ska rivas. Orsaken är eftersatt underhåll, hävdar tjänstemän. Mats Helmfrid (M) skyller på finanskrisen.
Vänstern i Lund lanserar förslaget att Landsarkivet ska gå till Spyken. Studentbostäder kan byggas i kvarteret Stenkrossen, tycker V.
Ett nytt bostadsförsörjningsprogram presenteras. Åren 2012-2014 ska 3 790 nya bostäder byggas.
Flyttkarusell inom äldreomsorgen. 40 platser i särskilt boende försvinner. Vård- och omsorgsnämnden tror sig då spara 20 miljoner.
• Kultur- och fritidsnämnden beviljar inte bidrag till Pil (Paraplyorganisationen för idrottsföreningarna i Lund ). Ordförande Bertil Raalas avgår i protest.
Föräldrar med barn på Blåklinten protesterar mot växande barngrupper.

April

• Sydsvenskan avslöjar att stoppat idrottsbidrag slår mot idrottsföreningarnas sommarläger. Flera tvingas helt ställa in.
• Nämnderna brottas med budgetförslaget för 2012 som för de flesta ser ut att innebära stora nedskärningar.
Ska det heta Lunds kommun eller Lunds stad? Medborgarna får tycka till sedan avgörs frågan av kommunfullmäktige.
• Medborgarundersökningen om Lunds kulturliv visar att missnöjet med konsthallen är stort.

Maj

Lunds C:s framtid ska formas med hjälp av en idétävling. Tre arkitektkontor börjar skissa.
Förstudien för spårväg mellan Lund C och ESS är klar. Går ut på remiss.
Socialförvaltningen föreslår ett bidrag på 2 500 kronor/år till fattiga barnfamiljer men det vinner inte gehör i nämnden.
• Socialnämndens ordförande Göran Wallén (M) medger att Lund inte klarar målet att halvera hemlösheten.
Universitetets rektor Per Eriksson tycker att idén med spårvagnar i Lund är förhastad och dyr. Mats Helmfrid kritiserar senare Per Eriksson för utspelet.
• Borgerligas budgetförslag för 2012: inte lika dystert som befarat. S budgetförslag: höjd skatt och satsningar på bland annat en skatetpark.
Fler mögelförskolor: Blåtunga och Lönneberga.
Lundabornas skuld växer. Hittills är vi skyldiga 831 miljoner. Ekonomichef Uldis Skuja befarar att skulden fördubblas inom några år med tanke på alla nyinvesteringar.
Protester på facebook mot växande barngrupper i Lunds förskolor.

Juni

Budgetmangling i fullmäktige. Alliansen förespråkar återhållsamhet under 2012, oppositionen vill höja skatten.
Det blir inget barn- och ungdomskulturhus i Folkets park. Det bär sig inte ekonomiskt. Politikerna ger upp.
Socialnämnden vill minska flyktingmottagandet från 125 till 100 per år. Orsaken är bostadsbristen.
• Kommundirektör Jan-Inge Ahlfrid utses till ny stadsdirektör i Malmö.
Boendeprotester mot trafikplanerna på Östra Torn/Brunnshög. Det enas motorvägsavfarten anses ligga för nära bostadsområden. Karin Svensson Smith (MP) går i täten för protesterna.
Gå till toppen