Världen

Tvillingmakeover början till storkäbbel

Se bildspel från Sydsvenskan besök

i den polska huvudstaden.

Sejmen i Warszawa.Bild: Foto: Karl Melander
Se bildspel här.
När Elzbieta Jakubiak gick upp i talarstolen i sejmen i förra veckan för att läsa upp sitt partis prioriteringar inför EU-ordförandeskapet började hela salen småprata. Ganska högt, några med ryggen mot henne. En ledamot gick sakta förbi framför henne, hämtade ett papper och gick sakta tillbaka.
– Äsch, det är Medborgarplattformen, de ser oss som ett hot, säger hon.
Sina före detta partikamrater i det största oppo­sitionspartiet Lag och rättvisa (PiS) har hon ingen kontakt med.
– Vissa ser oss som förrädare. En del säger hej, inte mer. Det finns ingenting att prata om.
Elzbieta Jakubiak blev utesluten ur partiet efter en konflikt som började med olika idéer om hur partiet kunde tjäna på tragedin.
– Efter olyckan tyckte vi att Jaroslaw Kaczynski bara skulle uttala sig seriöst om landets framtid, inte tjafsa med Medborgarplattformen. Katastrofen gav möjlighet att omskapa bilden av honom, säger hon i ett rum längst in i en mattklädd korridor som utan överdrift är femtio meter.
– Vi ville inte skapa en ny Jaroslaw, utan visa upp den vi kände bakom kulisserna. Som är smart, läser massor av bra böcker och har följt internationell politik sedan han var barn. Alla som träffar honom blir överraskade. De som sett honom på tv tror han är en idiot.
Jaroslaw Kaczynski ville fortsätta på sitt sätt, berättar Elzbieta Jakubiak. Hon säger att han gillar att provocera och tror att hans uppförande glöms medan idéerna består.
– När jag försökte förklara min syn sa han: ”du talar kinesiska.” Han struntar i medierna. På så vis är han omodern.
Gruppen bakom de nya idéerna tillhörde valkampanjstaben. En av deras motståndare, som finns kvar i PiS inre krets, var Mariusz Kaminski:
– De ville lansera en inte särskilt trovärdig bild av Jaroslaw Kaczynski.
– Hans styrka är karisman, visionerna, att han kan tala enkelt om svåra saker. De ville visa honom som en glad och avspänd typ. Den bilden skulle inte vara helt sann.
Bråk uppstod också kring hur Jaroslaw Kaczynski skulle agera i konflikten kring minneskorset som scouter ställt upp framför presidentpalatset. Det skulle flyttas till kyrkogården, men allt fler människor som kallade sig ”korsets försvarare” samlades på platsen för att be. Kravaller bröt ut. Jaroslaw Kaczynski gick dit och bad.
– Om han hade löst situationen hade alla beundrat honom. Kyrkan var splittrad, regeringen försökte smussla undan det hela. Ingen pratade med dem som stod där. Han kunde ha sagt: ”Låt oss gå i procession med korset till kyrkogården. Om ni väljer mig till president tar vi det tillbaka hit.” Han hade blivit enorm, säger Elzbieta Jakubiak och blir glansig i ögonen.
– Han skulle ha visat en styrka som ingen annan hade då.
Den 5 november ställdes den interna striden på sin spets. Elzbieta Jakubiak och Joanna Kluzik-Rostkowska uteslöts.
– De skapade en skandal mitt i lokalvalen, säger Mariusz Kaminski.
– De skadade partiet genom att uttala sig negativt om våra lokala representanter. Det var en kniv i ryggen på oss och hjälpte Medborgarplattformen.
En ren maktkamp, enligt Elzbieta Jakubiak.
– Vi blev utkastade därför att vi gick i konflikt med partiapparaten. De blev rädda att vi skulle få en starkare position än de.
Ett par veckor senare bildades utbrytarpartiet Polen är viktigast. Flera ledamöter från PiS anslöt sig, och ett par stycken från Medborgarplattformen (PO). I dag har partiet femton sejmledamöter och en senator. Den första partiledaren Joanna Kluzik-Rostkowska hoppade av och anslöt sig till PO i våras.
Polen är viktigast ställer upp i höstens parlamentsval. Väljarstödet som varit över sejmgränsen på fem procent ligger nu kring två.
– De har har ingen chans, säger Mariusz Kaminski.
– Jag är ledsen att de övergav oss i en svår stund. Då försvagade de oss, nu är de betydelselösa.
Hans parti ägnar åter­igen det mesta av sin energi åt att bekriga regeringen. Nyligen hotade PiS att skriva till EU-parlamentet och påpeka brister i den polska demokratin.
När premiärminister Donald Tusk höll sitt anförande inför Polens EU-ordförandeskap i sejmen bad han om en enad front utåt:
– Om en chans för Polen åter ska förspillas bara för att vi måste bråka om allt, och till på köpet inför öppen ridå, så kan vi inte räkna med någon förståelse från kommande generationer.

Flygkatastrofen den 10 april 2010

96 personer ur den polska statsledningen omkom i en flygolycka nära Smolensk i Ryssland, bland dem presidenten Lech Kaczynski.
Därför tidigarelades presidentvalet till den 20 juni i fjol.
I andra omgången den 4 juli vann Bronislaw Komorowski från regeringspartiet Med-borgarplattformen.

Parlamentsval i höst

Valet är ännu inte utlyst men ska genomföras senast den 30 oktober.

Regeringspartiet Med-borgarplattformen (PO) leder i opinionsmätningarna.

Ett omval skulle bli det första sedan kommunismens fall 1989.

Gå till toppen