Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Allergi får barn att tappa tron på framtiden

Sämre skolresultat, nedstämdhet och minskad tro på framtiden. Ny forskning från Allergikompetenscentrum syd i Malmö visar att pollenallergiska barn störs lika mycket i sin vardag som barn med diabetes och epilepsi.

– De orkar inte med skolan, de orkar inte med att vara ute och leka med sina kompisar, de får en sämre sömn och de är trötta hela dagen, berättar Hampus Kiotseridis, barnläkare på Barn- och allergimottagningen i Malmö.
Han och hans med­arbetare har tillsammans med Allergikompetenscentrum syd tagit fram ett frågeformulär, ett så kallat livskvalitetsinstrument, för att ta reda på hur barn med allergi mår.
– Jag behöver det i mitt arbete för att kunna välja vilken behandling barnen ska ha och i min forskning för att kunna kliniskt värd­era barnen, säger Hampus Kiotseridis.
Frågeformuläret har hittills använts på 98 barn. Svaren bekräftar det som flera andra studier redan har visat.
– Skolresultat och koncentrationsförmåga försämras tydligt under pollen­säsongen.
Dessutom känner barnen sig mer nedstämda och upplever en minskad tro på framtiden under de pollenintensiva månaderna.
Det finns sedan tidigare övergripande frågeformulär för att mäta hur sjuk­domar påverkar ett barns vardag. Det ställer allmänna frågor om hur barnet mår. Allergikompetens­centrum syd använde ett sådant formulär för att jämföra hur allergiska barn och barn med andra kroniska sjukdomar har det.
– Våra preliminära analyser visar att barn med pollen­allergi har lika påverkad livskvalitet som barn med diabetes och epilepsi. När det gäller fysisk påverkan, som att kunna leka och sporta och göra det man vill, så är påverkan betydligt värre än för andra kroniska sjukdomar, säger Hampus Kiotseridis.
Han menar att det behövs mer uppmärksamhet kring hur mycket pollenallergi kan påverka ett barns liv.
– Jag tror att barn som har mycket allergi löper större risk att få ett in­aktivt beteende som de tar med sig upp i vuxenlivet. De är inte med på rasterna utan går hellre hem och håller sig inne och riskerar att utveckla ett stillasittande mönster.
Studier från andra länder visar att många barn är under­behandlade. De hindras mer av allergin i sin vardag än de skulle behöva.
– Sjukdomen har en tendens att progrediera, att man blir sämre och sämre. Hos de barn där man ser att de blir sämre och sämre behöver man kanske inte vänta tills de är urkassa, säger Hampus Kiotseridis.
Han förbereder just nu en studie för att ta reda på hur skånska barn med pollen­allergi har det i skolan.
– Vi vill veta hur påverkade de är i sin vardag och om de får rätt behandling. Vi kommer att prata med minst tusen barn i skol­åldern.

Fakta

Fyra procent av fyraåringarna, 11 procent av tolvåringarna och 25 procent av den vuxna befolkningen i Sverige uppgav 2007 att de var överkänsliga mot pollen.
Andelen allergiska i befolkningen ökar, nya studier visar att så mycket som en tredjedel av den vuxna befolkningen kan vara pollenallergisk.
Pollenallergi uppstår när immunsystemet reagerar på pollenkorn.
Bland annat frigörs histamin i kroppen som orsakar en stor del av de typiska symptomen klåda i näsan, nysningar, snuva, kliande och svidande ögon samt trötthet.
Sprutor med allergivaccination kan hjälpa dem som har allvarlig pollenallergi. Det botar inte allergin, men ofta blir allergikern så bra att livskvaliteten blir normal.
Källa: Astma- och allergiförbundet
Gå till toppen