Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Kultur & Nöjen

Att tolka statistik

”Det enda land i hela världen som har det ännu värre ställt när det gäller våldtäkter är det till Sw…

”Det enda land i hela världen som har det ännu värre ställt när det gäller våldtäkter är det till Swaziland närliggande Lesotho”, sa Jimmie Åkesson i sitt Almedalstal i söndags och förväxlade därmed antalet anmälda våldtäkter med antalet faktiska våldtäkter.
En förväxling som är vanlig även på andra håll, till exempel hos islamister som hävdar att våldtäkt inte finns i länder som Egypten, Syrien eller Saudiarabien, länder som hamnar långt ner på FN:s lista över våldtäktsstatistik.
Att Sverige har näst flest anmälda våldtäkter i världen ska givetvis snarare ses som ett tecken på ett öppnare samhälle där våldtäktsoffer vågar anmäla brott. Ett samhälle där offer inte riskerar att uteslutas eller skuldbeläggas i samma utsträckning som i mindre öppna samhällen, till exempel Saudiarabien. Det bör också ses som ett tecken på större tillit till rättssystemet.
Men det är inte bara Sverigedemokrater och islamister som har en avslappnad relation till statistik, även Aftonbladet har skrivit rubriker som ”Sverige – näst flest våldtäkter i hela världen.” (6.8.2010)
Att denna förenklade slutsats får fäste är oroväckande, för med Åkessons/islamisters/Aftonbladets typ av argumentation skulle man även kunna hävda att fattigdom är bästa medlet mot våldtäkter. Åtta av de tio högst rankade länderna i våldtäktsstatistiken är nämligen medlemmar i OECD, samarbetsorganisationen för världens mest utvecklade länder.
Man skulle också kunna hävda att jämställdhet leder till fler våldtäkter; sex av de tio länderna i topp på FN:s lista återfinns på World Economic Forums rankning över världens mest jämställda länder.
Så skulle möjligen en tioåring kunna argumentera. Jag förväntar mig skarpare analyser än så av en parti­l­edare som sitter i riksdagen.
Mona Masri
Gå till toppen