Annons

Annons

Chatt om farliga hundar

Nyheter

Svenska kennelklubbens Hans Rosenberg svarade på frågor om hundar och hundägare.

Bild: undefined

Annons


Roy: Hej! varför inför man inte lämplighetsprövning eller "hundkörkort"? Anser man att det är en mänsklig rättighet att skaffa vilken sorts hund som helst?
Hans Rosenberg: Kan vara en lösning, men inget som Svenska Kennelklubben kan besluta om då vi är en medlemsorganisation. Men om det skulle beslutas måste det vara väl genomtänkt - ska det gälla alla raser? stora som små? vad gör man om den som har hundkörkort och blir sjuk, vem kan ta ut min hund då? - ja många frågor som behöver genomtänka svar. SVenska Kennelklubben värnar samtidigt om rätten att ha hund som vi har haft i 15 000 år redan. Rät hund i rätta händer och oavsett så är det i grund och botten ett hundägarproblem, inte ett hundproblem!

moderator: Välkommen till chatten med Hans Rosenberg från Svenska kennelklubben! Observera att Hans kanske inte kan besvara mer lokala frågor kring Malmö och Lund till exempel.

Kim staffanstorp: Tjena hallå jaa jag själv har en pitbull terrier med lite amstaff i sig men han e nog världens snällaste så jag fattar inte varför man ska förbjuda kamphundar det är ju fel på ägarna som har dom jaja skit samma Peace Out !
Hans Rosenberg: Hej! Det finns inga planer idag att förbjuda några raser, eller hundtyper! Det finns en ny tillsynslag i Sverige och den ska man använda än att ropa på nya lagar. enligt den kan en hund som är en samhällsfara tas om hand och utredas - om den ska ha restriktioner, omplaceras eller avlivas. LIkaså kan oansvariga hundägare förbjudas att ha hund! Som du säger - det är inte fel på hundarna utan hundägarna som kanske har skaffat sig en ras de inte kan ta ansvar för!

Kenta: Borde inte ägare kunna straffas för vad hundarna gör? Det är ju helt hemskt att folk ska vara rädda om sina småhundar. Särskillt när folk äger kamphundsraser osv. Det borde införas munkorg tvång på sånna raser anser jag...
Hans Rosenberg: Ägaren är alltid ansvarig för vad ens hund gör! Ingen ska behöva var rädd för hundar! Men vi har alltid ett ansvar, oavsett om den är stor eller liten!

Jennifer: Hej! Har hört att man ska vända ryggen till om en argsint hund springer mot en, ska man det? Eller hur ska man bete sig?
Hans Rosenberg: Stå stilla - alldeles stilla och bli ointressant för hunden - som en säck potatis. börja inte fiffta med armar eller händer och börja absout inte att springa - då kanske hunden tror att du vill leka och börjar hoppa upp på dig! Stå still!! Och när det finns lösa hundar ska man lära sina barn att absolut inte börja springa och leka, för då kanske hunden gör dem sällskap.

Piblon: Hejsan, en hund i området har bitit ihjäl 2 hundar, varför tillåts det avel på honom? Ägarinnan bara svarar "han har för fina linjer" och att hon därför inte vill avliva honom. Vad kan vi grannar göra när länstyrelsen och KK inte gör något?
Hans Rosenberg: Hundar som anmäls för oacceptaget beteende kan stängas ute för både tävlingsverksamhet och avel. Kan inte svara hur det är med detta fall! Men vi får aldrig glömma att djurens värld inte är detsamma som i vår värld! Vi vet aldrig vilken konversation de olika hundarna för med varandra och det betyder att små hundar inte alltid är så snälla mot de stora - för de inser inte sin storlek! vi kräver att alla våra hundar ska älska både människor och djur men vi själva kan knappt säga hej till vår granne!

Ewa: Varför pratar man om kopplingstvång när det räcker med munkorgstvång, åtminstone på stora hundar? Låt hundarna få vara fria, men skydda andra hundar från att skadas.
Hans Rosenberg:

Läs vidare med Digital!

8 kri veckan i 8 veckor

Läs Sydsvenskan för 8 kr/vecka i 8 veckor – därefter tillsvidare 119 kr/månad. Ingen bindningstid.

Säg upp när du vill.

Det här ingår i Digital

  • Fri tillgång till alla nyheter på sydsvenskan.se och i vår nyhetsapp.
  • Stjärnklubben med mängder av erbjudanden – spara tusenlappar!
  • Nyhetsbrev med de senaste nyheterna – direkt i mejlen varje dag.
Vi är en del av Bonnier News (559080-0917)
Betalningar hanteras av Klarna

Annons

Annons

Annons

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy