Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Allsång med Jojje Wadenius

På lördag spelar Jojje Wadenius i Lund när Kulturen ordnar allsång för barn.

Jojje Wadenius har en över 40 år lång framgångsrik karriär.Bild: Foto: Wadenius.com
Jojje Wadenius hade slagit igenom som frontman i jazzrockgruppen "Made in Sweden" när en producent på Sveriges Radio frågade om han inte kunde skriva musik till några av författaren Barbro Lindgrens texter.
Utan att ha några barn själv vid den tiden - det här var i slutet av 1960-talet - blev Jojje Wadenius helt uppslukad av projektet.
– Jag blev otroligt inspirerad och skrev musiken på bara någon dag. Anders Burman, som jag jobbade med då, gick igång på det när han fick höra det och föreslog en hel platta, säger Jojje Wadenius.
Det som började som en slump slutade som en succé. "Goda' goda'" belönades med en grammis och idag är låtar som "Min mask", "Jag är det fulaste som finns" och "Mitt lilla barn" (vars refräng samplades av Ken Ring 30 år senare i låten "Eld och djupa vatten") klassiker bland barnlåtar.
Jojje Wadenius kan häpna över hur de överlevt genom decennierna. Men framför allt är han glad över att låtarna fortfarande efterfrågas.
– Hade de inte gjort det hade jag inte blivit så förvånad. Men det är jättekul att de gör det. Och det är jättekul att göra konserter där det kommer tre generationer och lyssnar; barnen, deras föräldrar, och barnens mor- och farföräldrar. Det är väldigt speciellt.
Sedan "Goda' goda'" har det blivit ytterligare barnalbum - ett med nya texter av Barbro Lindgren, samt ett med Kenneth Gärdestad och ett med James Hollingworth.
Men Jojje Wadenius är långt ifrån bara barnartist. Som en av Sveriges mest anlitade gitarrister har han arbetat med bland annat Cornelis Vreeswijk och internationella storheter som Diana Ross och Aretha Franklin.
Därutöver har han släppt flera jazzskivor med olika konstellationer.
Och nästan lika klassiska som några av barnlåtarna är Jojje Wadenius gitarrinsatser på Kents "Sverige" och Backstreet Boys "Show Me the Meaning of Being Lonely". På Backstreet Boys-låten, som blev en av gruppens absolut största hits, använder Jojje Wadenius samma gitarr som han har spelat in barnskivorna med.
Hur skiljer det när du arbetar med sig till exempel jazz från när du arbetar med barnmusik?
– Barnmusiken har kanske inte långa, instrumentala improvisationer på det sättet som jazzen har. Texten och sången är mer i fokus. De är kanske lite mer direkta på det sättet, mer lättillgängliga än jazzplattorna.
Innebär det att du måste kompromissa mer när du skriver för barn?
– Jag tror snarare det är så att när jag gör jazzgrejerna så söker jag något mer unikt. Med barngrejerna följer jag min intuition och bara går med den. Men någonstans är den metoden embryot till jazzlåtarna också.
Vad: Allsång för barn med Jojje Wadenius som gäst.
Var: Kulturen, Lund.
När: Lördag, klockan 15- 16.
Gå till toppen