Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Lund

Fotoutställning om freden efter kriget

Kulturskribenten och fotografen Sören Sommelius har skapat en utställning som handlar om övergången mellan krig och fred. Han vill visa människorna som annars inte syns.

Sören Sommelius ställer ut sina fotografier på Öberg PhotoGraphics. Hans utställning heter Between War and Peace.Bild: Foto: Anna Bank
LUND. – När kriget är slut lever människorna kvar i ruinerna. Jag skildrade krigets Jugoslavien på 1990-talet, men jag har också återvänt senare och sett hur samhället påverkats av kriget. När man följer hur en konflikt övergår i ett krig kan man inte tala om onda och goda folk, säger Sören Sommelius.
I rollen som journalist och författare har han rest jorden runt och träffat människor som normalt inte uppmärksammas i medierna. Han kallar sina bilder fredsbilder och ickevåldsbilder och har samlat de bästa på en utställning som just nu visas på Öberg Fotografik.
I stället för krig och lidande är det vardag som präglar Sören Sommelius bilder. Sopsorterare i Kairo. En funktionshindrad kvinna i Lima. En tidningsläsande flicka i Kerala. Till varje bild hör en berättelse.
– Jag vill skapa en motbild till den gängse medie­bilden. Det har varit en lång process att välja ut bilderna. De som har fått komma med betyder mycket för mig, säger han.
Flera bilder på utställningen skildrar utvecklingen i USA. När Barack Obama var presidentkandidat reste Sören Sommelius runt i den amerikanska Södern. Målet var att skildra samtiden utifrån en historisk kontext. Spåren ledde tillbaka till slaveriet och medborgarrättsrörelsen.
– Det här är en bild på ett slavhus. Det finns inte många rester kvar av slaveriet. Det är ett minne som skaver och som man försöker förtränga. Ändå finns det kvar i identiteten. Michelle Obamas förfäder var slavar i det här området, säger han.
Gå till toppen