Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ökad stress kan ge fler unga stroke

550 personer under 39 år fick stroke i Sverige år 2009.
Malmöbornas leverne kan vara en tickande bomb.

– I samband med att vi får allt sämre levnadsvanor kan man börja fundera på om det är en trend. Vi ser en oroande tendens när det gäller ökad övervikt, motionsbrist och ökad stress, säger Jesper Petersson, docent och klinikchef på neurologiska kliniken i Malmö, Skånes universitetssjukhus.
På tio år har andelen unga, människor under fyrtio år, som får stroke stigit från 1,5 procent till 1,8 procent av det totala antalet strokepatienter i Sverige. År 2009 fick cirka 30 000 människor stroke. Av dessa var 550 personer mellan 0 och 39 år.
På nationella kvalitets­registret för stroke i Umeå är man inte säker på om det går att fastställa att de unga strokepatienterna blir fler.
– Ryktet säger så, att det kryper ner i åldrarna, men än är det inte alarmerande många unga, säger Sari Wallin, riks­strokekoordinator.
Enligt henne är det snarare en fråga som lyfts fram på ett annat sätt i dag. Det är ett synsätt som Jesper Petersson på neurologen i Malmö delar.
– Uppmärksamheten på unga som får stroke har ökat, tidigare gömdes de mer eller mindre undan på sjukhem och tvingades bort från arbetslivet.
Samtidigt är han orolig över att den unga befolkningen i större utsträckning äter sämre, stressar mer och rör på sig mind­re.
Risken att få stroke ökar med högt blodtryck, höga blodfetter, diabetes och rökning. Högt blodtryck orsakas främst av dålig kost, stillasittande och stress. Ju tidigare man blir överviktig eller får diabetes, ju mer ökar risken för stroke.
– Vi är lite bekymrade i Malmö med en befolkning som verkar bli mer osund. Vi är oroliga att stroke kommer att krypa ner i åldrarna, säger Jesper Petersson.
Allt fler dör i olika hjärtsjukdomar i Malmö, och enligt klinikchefen på neurologen kommer stroke ungefär tio år efter hjärtinfarkt.
– Är det många yngre som får hjärtsjukdomar kommer det även bli många som får stroke senare.
Ett samhälle med mer stress kan också leda till att fler får stroke i unga år, även om det är svårt att slå fast vetenskapligt.
– Det är svårt att bevisa sambandet eftersom det inte finns några erkända stressmätmetoder och ingen entydig definition av stress, säger Jesper Petersson.
Men det finns tydliga tecken på att negativ stress leder till att andelen människor som drabbas av hjärt- kärlsjukdomar ökar. Efter Sovjet­unionens fall sjönk medel­livslängden hos ryska män dramatiskt, samtidigt som hjärt- kärlsjukdomarna ökade.
– En ökad alkoholkonsumtion bidrog, men det berodde sannolikt också på stress orsakad av strukturomvandlingar, säger Jesper Petersson.
De senaste åren har stroke ökat explosionsartat i Asien, framför allt i Kina. Det beror delvis på sämre levnadsvanor, men troligen även på att samhället har förändrats snabbt, vilket orsakar mycket stress, menar klinikchefen.
Enligt honom ökar låg utbildningsnivå både riskerna för att leva osunt och att utsättas för stress.
– De som har komplexa jobb trivs oftast och ser stressen som positiv medan folk med enklare jobb oftare drabbas av negativ stress och sjukdom.
Det gör honom orolig att utbildningsnivån i Malmö sjunker, att andelen ungdomar med behörighet till gymnasiet blir allt färre.
– Det är möjligt att vi sitter på en tickande bomb i Malmö med människor som dels lever mer osunt, dels har en allt lägre utbildningsnivå. Det är välkänt att utbildning förebygger sjukdomar.
Gå till toppen