Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Paulsson ute efter fler guld

40-årige Martin Paulsson landslagsdebuterade för två år sedan. Sedan dess har han blivit både världsmästare och Europamästare. Men det är knappast något glamouröst liv som elitbowlare. – I de flesta hallar finns det inte ens omklädningsrum. Och det kostar en del att tävla, säger han.

Bild: Foto: Lars Dareberg
I sporten är Martin Paulsson ingen duvunge. Redan som elvaåring började han med bowling i Ystad och det dröjde inte lång tid innan han började tävla.
– Men när jag började tävla var sporten inte lika utbredd. I dag finns det ju en massa juniortävlingar, det fanns inte på samma sätt när jag började. Man tävlade ganska oregelbundet.
Samma år som hans klubb Kulladals BS blev klara för spel i elitserien 1998, tog Martin Paulsson ett individuellt brons i SM. Under 2000-talet satte han både poängrekord och spelade hem SM-guld och silver i tvåmanna.
Men det skulle dröja nästan ett helt liv i sporten innan en förfrågan av förbundskapten Tomas Leandersson om en plats i landslaget kom. Martin Paulsson hade då haft ett uppehåll från träningen men antog utmaningen. I augusti förra året tog han VM-guld i tvåmanna med Mathias Årup, och i juni spelade han hem sitt första individuella EM-guld.
Vad är den största skillnaden mellan att spela individuellt och i lag?
– I själva spelet är det inte så stora skillnader. Men det är mycket roligare att spela i lag. Femmanna är det man helst vill vinna. Då är ju alla som är uttagna i landslaget involverade. Att vinna tvåmanna är absolut svårast eftersom de flesta länder bara har två eller tre spelare som ligger i den absoluta toppen.
Hur arbetar man med den mentala fokus som krävs för elitspel?
– Vi har en mental tränare i landslaget som vi har många samtal med. Och detta trodde jag inte att jag skulle säga för några år sedan, men gymträning är bra. Under ett finalspel i Europatouren kan man börja klockan åtta på morgonen och hålla på till åtta på kvällen. För att kunna hålla koncentrationen och undvika skador gäller det att vara vältränad.
Förutom fler tillbringade timmar i gymmet, har framgångarna i landslaget inte inneburit några stora förändringar för Martin Paulsson. Han arbetar fortfarande heltid som fritidsledare i Vellinge och har familjen i Malmö. Och till skillnad från många andra elitspelare har proffsligan i USA, där pengarna finns, aldrig lockat honom.
– Det var inget för mig. Jag var över och testade i Las Vegas i fjor. Det är så stor konkurrens och alla håller hög nivå är borta. Man måste vinna för att få del av prispengarna. För mig var det inte värt uppoffringarna.
Nu för tiden har Martin Paulsson sponsorer som täcker en del av hans kostnader för tävlandet. Men han berättar att bowling har blivit mer och mer en materialsport och för de allra flesta är det svårt att få tävlandet att gå runt.
– På flygresor får man alltid betala övervikt för klot och startavgifterna i tävlingar är höga. Man oljar banorna på olika sätt och kloten beter sig annorlunda beroende på underlaget. Det är så mycket material som krävs. För att få det att gå ihop måste man vara topp tolv.
Hur är intresset för bowling i världen?
– I vissa länder är det mycket publik. I Mellanöstern och i Asien är bowling stort. Där finns det också helt andra förutsättningar för utövarna. Där är det vanligt att man tar in proffs som hjälper spelarna med allt material de behöver.
Riktigt samma status har sporten inte ännu i Skandinavien. Men det finns en sak som är bättre i de nordiska länderna när det kommer till elitverksamheten.
– Det är bara i Sverige, Norge och Finland som det finns omklädningsrum. Ibland flyger vi hem på söndagar efter en final i Europatouren som har pågått en hel dag. Då är det inte så kul att inte kunna byta om och duscha. Inte ens i München där man har en nybyggd hall med 54 banor finns det omklädningsrum.
Martin Paulsson är luttrad. Och han har än så länge inga planer på att lägga av. I slutet av augusti är det landslagsläger i Nyköping. Efter det väntar Europatouren i Wien. Och han erkänner att ett till VM-guld i pris­skåpet inte varit fel.
–  Jag kommer att satsa vidare till VM 2013 som går i Las Vegas. Det är en dröm att spela ett VM där. Efter det får vi se. En bra grej med sporten är att man aldrig blir fullärd. På ett sätt kanske det är bra att jag debuterade i landslaget så sent. Jag känner mig fortfarande hungrig, säger Martin Paulsson.
Gå till toppen