Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Himma

Rosten blir till guld

Rosthögarna på gården skulle kunna misstas som skrot.

Förr var de lätta att fynda på loppis. Eller rota fram bland bråte i trädgårdar och garage. Inte många såg värdet i de gamla trädgårdsmöblerna från 50- och 60-talet, slitna, spruckna och uttjänta.
I dag är de allt annat än gammaldags. En rostig, flagnad trädgårdsbänk från den här tiden som läggs ut till försäljning på Blocket hittar en lycklig köpare på någon minut. Och då kan den ändå kosta en del.
– Det kom till mig en natt. Att det här var det nya som vi skulle satsa på, säger Karla Olsson, som driver Salong Pantalong tillsammans med sin man Christer Olsson.
De har båda sysslat med antikviteter och second hand-kläder länge. De senaste åren mest med avlutade gamla möbler. Fram till den där natten för femton år sedan.
– Vi var bland de första som satsade på det här. Och vi är nog de enda som kan leverera så mycket, flera grupper på en gång vilket kan behövas i ett kafé till exempel, säger Christer Olsson.
I dag har de både bostad, verkstad, lager och försäljning på gården ute på landet, ett par kilometer sydost om Sjöbo.
Grythyttangrupper i traditionellt grågrönt och gult, Osbys bord och stolar i Briofärgerna grönt, blått, rött och gult och möblemang från Bjärnums mekaniska verkstad står utspridda på gräsmattan. Men även äldre trädgårdsmöbler, snirkliga 1800-talsbänkar i järnsmide, gamla bryggeristolar och travar med gjutjärnsdelar.
– Vi hade fördelen att vara ute i rätt tid, innan de blev så populära. På den tiden kunde man hitta gamla Grythyttan utslängda bakom husen eller på ålderdomshem där vaktmästaren bara blev glad att bli av med de tunga åbäkena, säger Christer Olsson.
Leta runt på loppisar eller Blocket är inget de har tid till längre. Istället får de hjälp av antikvitetshandlare de känner runt om i landet som samlar åt dem.
När de fått ihop tillräckligt med gamla möbler för att fylla ett rejält lass kör de upp och hämtar hem dem.
I dag är gårdsplanen full av rostiga möbelberg som för ett otränat öga skulle kunna misstas för skrot.
– Titta på den här, säger Christer Olsson och drar fram en stol med gröna järnben.
– Den är från krigsåren. Det var ont om stål då, men den här har en klyftig människa tillverkat av gamla cykelfälgar. Det är sådant som gör en samlare glad.
Affärsidén är enkel. De uttjänta möblemangen renoveras. Inte till originalskick men till nyskick. Stommen blästras ren innan den målas, och som princip säljer de bara de äldre modellerna med stål rakt igenom. 70-talsvarianterna är lättare, gjorda av rör med luft i mitten och börjar därför lättare rosta, menar Christer Olsson.
En gårdslänga är omgjord till verkstad. Där sågas och slipas nya brädor av bok med originalbrädorna som förlaga. Karla Olsson rullar upp ett plastförhänge ute på gårdsplanen. Där under tak penselmålar hon de restaurerade möblerna två till tre gånger. Oftast i originalfärger, ibland i nyanser som en kund speciellt önskat.
– De ska hålla lika bra som nya. Sedan beror det alltid på hur man behandlar dem. Men här hemma har vi tjugo år gamla bokmöbler som står än, säger Christer Olsson.
De kostar också som nya. Grythyttangrupperna allra mest: bord och fyra stolar går på 10 500, Brios en tusenlapp mindre och Bjärnums tusen kronor mindre än så.
– Jag skulle säga att Grythyttan är tåligast, med grövst material. De äldre modellerna är dessutom bredare än de nytillverkade, som har en pinne mindre, säger Christer Olsson.
Men den egna stolfavoriten är Osby­tillverkad.
– Den har längst böj och fångar därför upp svikten. Du kan både sitta rakt upp och bakåtlutad.
Varför heter ni Salong Pantalong?
– Det är från tiden då jag sålde kläder och skulle öppna butik i Tomelilla. En god vän var med och spånade namn och kom på det här. Sedan har det hängt med, säger Karla Olsson.

FAKTA

Vad? Salong Pantalong utanför Sjöbo som renoverar gamla trädgårdsmöbler i stål och trä.
Vem? Karla och Christer Olsson, antikvitetshandlare.
Varför? För att den som kör förbi inte kan undgå att undra vad det är för ett ställe. Och för att gamla trädgårdsmöbler bara blir mer och mer eftertraktade.
Gå till toppen