Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Farligt utsläpp på Hemsögatan

Räddningstjänsten har spärrat av ett område på Hemsögatan i Malmö.

Bild: Foto: Göran Ohlsson
– Tanken står inne på CMP-terminalens område. Vi har spärrat av för att ingen ska komma i närheten av tanken, säger Räddningstjänst Syds inre befäl Tommy Norlander.
Hur stort är läckaget?
– Just nu droppar det bara. Vi har konstaterat att det är ett mindre läckage i en packning från en cistern.
Är det farligt?
– Det är inte lämpligt att andas in, men det är ingen fara för allmänheten.
Räddningstjänsten har styrkor från Hyllie, Centrum och Löddeköpinge på plats.
Vid halvtolvtiden droppade det fortfarande från cisternen, men den hade flyttats till en kemplatta, för att inget av syran skylle rinna ut i omgivningen.
– Vi ska pumpa över syran i en annan tank under dagen. Att låta det droppa skulle ta för lång tid, eftersom det rör sig om 23-24 kubikmeter, säger Mats Streer, inre befäl på räddningstjänst Syd.

Myrsyra

Myrsyra är en färglös flyktig vätska med en starkt syrlig lukt. Teknisk myrsyra förekommer som en 89-98 % vattenlösning. Myrsyra är korrosiv. Bland motståndskraftiga material kan nämnas rostfritt stål, keramik, glas, polyeten eller gummi.
Myrsyra tillverkas genom direkt oxidation av kolväten eller från metanol. Myrsyrasalter eller estrar, formiater, är också råmaterial till ren myrsyra. Så utgår t.ex. den svenska myrsyratillverkningen från natrriumformiat bildad som biprodukt vid tillverkning av pentaerytritol. Den globala konsumtionen av myrsyra är ca. 400 000 ton/år.
Syran bildas även vid förbränning av polyeten och finns i brännässlor och svett.
Myrsyra är en förhållandevis billigt syra och är mindre korrosiv än mineralsyror.
Den i särklass största användningen av myrsyra i Sverige är för ensilering av gröda för djurfoder inom lantbruket (styr fermenteringsprocessen). Ensileringen är en konserveringsmetod som gör det möjligt att lagra gröda till vinterhalvåret.
Andra viktiga användningar är som råvara till färger (koaguleringsmedel i latex) och lim, komponent i diverse rengöringsmedel (pH-neutraliserande) samt metallbehandlingsmedel. Mindre mängder förbrukas även vid infärgningsprocesser av textil (pH-höjande), vid lädergarvning (pH-höjande, desinfekterande, svällande, avkalkande, och hårborttagande) och för borttagning av kalkutfällningar. Myrsyra används för syntes av bl.a. kaliumformiat, till köldbärarsystem och avisning.
Källa: Kemikalieinspektionen
Gå till toppen