Danmark

Marianna Krarup jagar vatten i stans alla vrår

Marianna Krarup registrerar och katalogiserar vattenkonst, skulpturer med vatten och springbrunnar i…

Marianna Krarup registrerar och katalogiserar vattenkonst, skulpturer med vatten och springbrunnar i den danska huvudstaden.
– Jag gillar ljudet och synen av vatten, säger hon.
Marianna Krarup är femtio år och kom till Danmark som åttaåring från Island.
Sedan några år driver hon bloggen Springvand i København.På den ligger ett par hundra bilder och en hel del skriftlig information om fontänerna.
Vad fick dig att starta bloggen?
– Jag vet inte riktigt. Det har kanske något att göra med att jag jobbar som bibliotekarie och är van att registrera och katalogisera. Jag ville testa hur det var att göra en blogg och så tyckte jag att ämnet var spännande.
Spännande?
– Ja. Jag blev fascinerad av fontäner i samband med invigningen av den danske konstnären Peter Lands skulptur ”Scenarie” i Albertslund. Ett badrum ute i det fria – det var en ögonöppnare. Och så ljudet, allt plaskade.
Hur hittar du fontänerna du bloggar om?
– Jag går runt och tittar, kikar in på bakgårdar och andra undanskymda ställen. Ibland får jag tips av vänner och människor som mejlar mig när de har läst min blogg.
Springvand i København besöks av ungefär femton personer om dagen. Och Marianna Krarup har genom sin blogg blivit allt kunnigare när det gäller fontäner.
– Folk ställer frågor som om jag vore en fackman. Och efter hand har jag väl blivit något av en auktoritet på området.
Mer info: springvand.blog­spot.com
Gå till toppen