Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Chatt om filmen Kyss mig

Filmproducenten Josefine Tengblad chattade om

Kyss mig och queerkultur.

Josefine Tengblad, producent och skådespelare i filmen "Kyss mig".Bild: Foto: Albin Brönmark
Josefine Tengblad är producenten bakom och en av skådespelarna i filmen "Kyss mig" - den första svenska filmen om kärlek mellan två vuxna kvinnor. Filmen är livsviktig för henne - huvuddragen i berättelsen är hämtade ur hennes eget liv och upplevda parallellt med filmarbetet.
Under Stockholm Pride debatterar Josefine Tengblad queerfilm och homokultur i flera paneler. I chatten svarade hon på frågor om sitt arbete och om varför filmen blivit sommarens kultursnackis.

Eva: Debuterar du som skådis i denna film eller har du tidigare erfarenheter?
Josefine Tengblad: Jag har arbetat som skådespelare under hela mitt liv men främst med teater. En del kortfilmer och några småroller. För mig är kombinationen viktig, då blir jag som bäst.

Emma: Hejsan.s har hört att det finns en del sexscener i filmen. Hur går dom egentligen till? Rent tekniskt och praktiskt? Kram Emma
Josefine Tengblad: Det är nog olika från film till film. I Kyss mig så spelar sexscenerna en viktig roll och vi pratade mycket och länge om hur de skulle göras. Redan på manusstadiet fanns scenerna beskrivna detaljerat och under förproduktionen så gjorde Alexandra, regissören, och Ragna, fotografen, ett schema på hur skådespelarna skulle röra sig och hur de skulle ta på varandra. Nästan som en dans. Detta för att skapa en trygg miljö där skådespelarna, Ruth och Liv, kunde fokusera på känslan. Under inspelningen var vi bara några stycken i rummet och framför monitorn för att skapa så mycket trygghet som möjligt. Men självklart krävs det begåvade och modiga skådespelare för att det ska bli bra!

Kim: Vilken var den vanligaste reaktionen ni fick när ni sålde in filmen?
Josefine Tengblad: Många reaktioner var att historien var något vi sett många gånger förut. Det är en enkel historia och vi har sett liknande filmer många gånger men inte med en twist där det är en kärlek mellan två kvinnor i 30-årsåldern, som dessutom ska bli styvsystrar. Många ville göra kvinnorna yngre eller att de skulle vara mer olika. Frida skulle tex vara vegan och Mia mer överklass.
Men nu när filmen är klar säger alla:
- Äntligen. Varför har det tagit så lång tid?

Sara: Lyckan hade ju varit om det hade kommit en fortsättning. En mycket vacker film!!
Josefine Tengblad: Tack!
Jag och Alexandra har inte kunnat låta bli att fundera på hur en uppföljare skulle se ut , så det har vi redan diskuterat en hel del :-).

GeHå: Tack för rolig inspelning på Sturup. Mvh G.H Flygresenär längst fram i kön vid gaten...
Josefine Tengblad: Tack för att du var med!
Jag hoppas att du har hunnit se filmen :-)

Undrar: Hur kunde du hångla med en tjej du inte älskar? Själv har jag inte sett filmen men vill gärna se den..
Josefine Tengblad: Som skådespelare handlar det ju om att gestalta en karaktär och det är det jag gör. Och om man har bra motspelare som man litar på så brukar det gå bra. Liv Mjönes är en helt enastående skådespelare!

lantis: Uppföljning på frågan från Kim: Varför tror du att det tog så lång tid, då?
Josefine Tengblad: Att det har tagit 13 år sedan "Fucking Åmål" när det kommer till en historia med en kärlek mellan två kvinnor är så klart något som jag funderat mycket på. Hade jag fått bestämma så hade det ju inte varit så :-). Men antagligen på grund av det motstånd vi har stött på under arbetet med filmen. Det har hela tiden känts som att det inte är så intressant eftersom det handlar om kvinnor. Det verkar också vara väldigt provokativt att en kvinna väljer bort en man för en kvinna. Under senaste veckan har det varit en stor debatt ang att de kvinnliga recensenterna varit väldigt positiva till filmen medan männen varit mer svala.

Max: DN:s Johan Croneman skrev att filmen var för "provokativ"? Hur ska man få sådana som honom, till exempel, att bli mer öppensinnade?
Josefine Tengblad: Ja du, svår fråga. Jag önskar jag hade svaret.
Jag kommer i alla fall fortsätta göra vad jag kan för att visa att det bara handlar om kärlek. Man blir förvånad över hur vi agerar 2011 och självklart hoppas jag att vi går mot bättre vetande.

sussi.sjostrom: Årets film! min man o jag såg den i Lund på premiären. så fin o vacker, man blev verkligen berörd.
Josefine Tengblad: Tack!
Det betyder väldigt mycket att få höra det från er! Tack

Malmökvinna: Jag har sett filmen och är själv lesbisk. Hur svårt är det att kyssa en annan kvinna om ni inte är lesbiska. Jag tycker det är det finaste som finns. Hoppas på en snar uppföljning.
Josefine Tengblad: Det var inget problem för någon av oss. Verkligen inte. Själv lever jag ju med en kvinna....

NyfikenGul: Fick ni fram den storyn ni ville, eller fick ni anpassa er efter ekonomiska förutsättningar?
Josefine Tengblad: Vi fick faktiskt fram den historien vi ville.
Men under manusarbetet så gjorde vi vissa förenklingar för att få ett manus vi kunde filma på 6 veckor med den budget vi hade. Tex så skulle det läcka in vatten i torpet på Fyn. Det tog vi bort då det blev för komplicerat och dyrt.

Kajsa: Är det riktiga kyssar och äkta sexscener. Är skådespelarna också lesbiska??
Josefine Tengblad: Skådespelarna har inte "Sex på riktigt". De följer ett schema som är baserat på manuset med exakta detaljer på hur det ska gå till. Jag lovar dig, det är inte särskilt sexigt att göra sexscener på film.... Både Liv och Ruth lever i heterosexuella förhållanden.

Anna: Jag bor i Malmö och den syns ingenstans här i stan. Varför så lite reklam för en sån viktig film?
Josefine Tengblad: Det är väldigt tråkigt att höra. Själv bor jag i Stockholm och här syns den bra. Det är tyvärr inget jag har någon makt över utan det är Distributören som bestämmer hur marknadsföringen ser ut. Men jag kan glädja dig åt det varit snudd på fullt i salongerna i Malmö och Lund sedan i fredags!

Gå till toppen