Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Här är det okej att klottra – men bara i punktskrift

Det klottrades friskt på en toalett på Östra Grevie folkhögskola på måndagen. Med punktskrift.

Tillsammans med sina kamrater känner sig Niklas Karlsson, 17 år, fram över toalettens olika ytor.
Han deltar i Unga Synskadades medlemsforum som pågår under fem dag­ar.
– Jag har hört talas om klotter på toaletter, men inte upplevt det själv. Jag är född blind. Det är första gången jag kan läsa de olika saker som kan stå på en offentlig toalett. Det är rätt så intressant.
– ”Mister Vellinge was here” står det ovanför toalettstolen.
Niklas Karlsson gör strax fler fynd på toalettens väggar.
– Här står det ”You look good today ” och här ”Fan ta dig”. Det är väldigt varierande.
Det är konstnären Joakim Forsgren som i bland annat Gävle och Stockholm har tolkat klotter till punktskrift och klistrat upp översättningen på toaletterna.
Ett smakprov av sina tolkningar har han satt upp på toaletten på folkhögskolan.
– Det är både oförskämdheter och nonsens som jag tolkat. ”Kuk 97” till exempel, säger han.
– Intressant nog har en del klotter tvättats bort när jag återvänt till toaletterna, medan punktskriften har fått vara kvar.
Punktskriftklottret är en av många punkter under medlemsforumet. Möten och diskussioner om vilka krav föreningen ska satsa på att driva tar en stor del av tiden.
– Men det är också mycket en social sak att träffa andra synskadade, säger Joakim Larsson, tillträdande ordförande för Unga Synskadade.
– Vi byter erfarenheter och diskuterar till exempel hur man kan lösa olika vardagsproblem. Som matlagning och annat som de lite yngre inte kan så mycket om.
– Och när jag träffar andra synskadade behöver jag inte tänka på att titta folk i ögonen och inte tänka på mitt kroppsspråk. Det blir mer avspänt.
Riksorganisationen Unga Synskadade är en organisation av och för ungdomar med synnedsättning. Föreningen har omkring 350 medlemmar.
Medlemsforumet arrangeras vartannat år och på olika platser runt om i landet. I årets möte deltar 43 medlemmar och nio ledsagare.
Bland de krav organisationen planerar att driva de närmaste två åren finns att SVT ska syntolka minst 25 procent av sitt utbud och att Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen snabbare ska ta beslut om de lämnar bidrag till hjälpmedel som behövs i arbetslivet.
Gå till toppen