Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ärkebiskopen och virtuoserna

Helsingborgs pianofestival har en bred ansats. Bland artisterna smygs till exempel en före detta ärkebiskop in bland alla klavervirtuoser med fokus på Franz Liszt. Konsertintroduktioner av Per Nyrén ger mervärde åt vetgiriga lyssnare, som informeras om bakgrunder utan att serveras pekpinnar.

Carlhåkan Larsén.
Publikintresset på Dunkers kulturhus var betydande när Francisca Skoogh tolkade de timslånga känsloreflexioner över italienska ämnen som Liszt sammanställde under titeln ”Années de pèlerinage”, volym 2. Liszt var liksom Robert Schumann en musiker med starkt intresse för andra konstarter. Liszt betraktade bilder och skulpturer och läste Petrarca och Dante och gav sina intryck personligt klingande uttryck. Francisca Skoogh tog tag i dessa subjektiva musikaliska visioner med poetisk finess och färgsprakande kraft: romantisk interpretation på högs­ta nivå, byggd på tradition men med en övertygande individuell autenticitet vid tangenterna. En verkligt lödig prestation, mentalt som fysiskt – en timmes anspänning utan noter! Auditoriet lyssnade andlöst.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen