Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Lund

Hetaste linjen finns i Lund

Hårt tryck på landets populäraste ingenjörsprogram.

Programansvariga Nina Reistad har varit med och gjort om programmet Industriell ekonomi. Det är nu landets mest sökta civilingenjörsutbildning.Bild: Foto: Henrik Rosenqvist
Industriell ekonomi i Lund är landets mest populära civilingenjörsutbildning. Goda jobbchanser och höga ingångslöner efter examen tros vara förklaringen till söktrycket.
– Det är jättekul. Vi har reformerat utbildningen mycket de senaste åren och det här visar att vi har lyckats, säger programansvariga Nina Reistad.
Totalt har 2111 studenter sökt till utbildningen. Av dessa har 611 valt programmet som sitt förstahandsval. Så många förstahandssökande har varken KTH:s eller Chalmers civilingenjörsutbildningar.
Betygskraven för att komma in på utbildningen är följaktligen också mycket höga. Den sist antagna i den så kallade direktgruppen, det vill säga gruppen som söker direkt till högskolan utan att komplettera sina betyg, hade ett meritvärde på 21,90 av 22,5 möjliga.
– De studenter vi får är mycket duktiga. Det är begåvade, kreativa människor som gör utbildningen dynamisk. Det är en tuff utbildning där man får arbeta mycket, men det är också ett program där studenterna är med och påverkar innehållet, säger Nina Reistad.
Industriell ekonomi i Lund gjordes om i samband med Bolognaprocessen 2007 och Nina Reistad tror att det är den moderniseringsprocessen som har gjort utbildningen mera attraktiv.
– Vi har tittat mycket på arbetsmarknaden när vi har utvecklat programmet. Vi har bland annat breddat undervisningen till nya teknikområden och arbetat för att få in företag i utbildningen, säger Nina Reistad.
Att engagera olika branscher i utbildningen handlar, enligt Nina Reistad, inte bara om att bjuda in gästföreläsare. Studenterna erbjuds mentorer och får arbeta med riktiga problemställningar från industrin. Nästan alla studenter skriver dessutom sitt examensarbete ute på ett företag.
Enligt Högskoleverket ger arbetet resultat. 90 procent av studenterna får jobb inom tre månader efter examen och ingångslönerna ligger i snitt på 30 745 kronor i månaden.
– De som läser hos oss får jobb och de får väldigt bra jobb, konstaterar Nina Reistad.
I höst kommer programmet att utvecklas ytterligare i samband med att ämnet får sin första professur.
– Det är riktigt spännande. Det blir en jubileumsprofessur med inriktning på företags teknologistrategier och affärsmodeller, säger Nina Reistad.
Gå till toppen