Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Lund

Ny chef vill göra Skissernas världskänt

Patrick Amsellem vill bygga kafé och göra Skissernas museum internationellt känt.

Bild: Arkiv: Annika André/Adam Hustved
Patrick Amsellem, som ursprungligen kommer från Malmö, arbetar just nu som intendent på Brooklyn museum of art i New York.
Av de 37 sökande till tjänsten som ny chef var han den person som Skisser­nas museums styrelse fastnade för.
– Jag ser Skissernas museum i Lund som något unikt. Det finns inget liknande museum någon annanstans och det är inte alls så känt som det förtjänar, säger han.
Den blivande chefen har som ambition att museet ska bli mer internationellt erkänt, han vill placera det på kartan såväl inom som utanför Sverige.
– Min vision inkluderar även tillgänglighet. Att skapa en institution som spelar roll för alla. Både för allmänheten och för forskare och studenter.
– Jag hoppas även att jag kan hitta resurser att bygga ett kafé och att göra museet till en naturlig mötesplats. En samlingsplats i Lund som samtidigt är en aktör i debatten om den offentliga konsten.
Patrick Amsellems vägar till att uppfylla sina planer och visioner är många.
Han berättar om vikten av samarbete med andra.
– Ett fokus på att starta samarbeten både utanför och inom universitetet är viktigt. Exempelvis kan man bjuda in konstnärer, både från Sverige och USA, och hitta samarbetspartner som vill bidra till utvecklingen av museet. Där kommer mina internationella kontakter verksamheten till gagn.
När det gäller tillgängligheten till museet vill Patrick Amsellem ”aktivera rummet”, som han uttrycker det.
– Jag vill, med samlingen i fokus, skapa ett program för en mångfasetterad publik. Ett program som håller hög nivå och tilltalar den breda allmänheten.
Patrick Amsellem ser också stora utvecklingsmöjligheter i parken framför museet.
– Det är en offentlig plats, en korsväg, som man kan utveckla. Massor med människor passerar där varje dag på väg till sina jobb på universitetet eller sjukhuset. Kan man få dem att stanna upp och reflektera har man nått väldigt långt, säger han.
Hur har du tänkt finansiera alla dina planer?
– Resurserna är ringa, det är jag medveten om, så det blir en stor utmaning för mig och något jag får ta tag i när jag tillträder tjänsten.
Patrick Amsellem lämnade Sverige för USA och New York University Institute of fine arts 1998 då han fick ett stipendium.
– Stipendiet kom som en fullständig överraskning. Jag hade då ingen tanke på att komma hit men det gav ju en väldigt bra möjlighet att vidga horisonterna och studera under and­ra omständigheter, säger han.
Med en fil kand i konstvetenskap från Lunds universitet och erfarenheter från bland annat konstmuseet Rooseum i Malmö i bagaget lämnade han sydvästra Skåne för storstaden New York.
– Jag studerade modern konst, tog min masterexamen samt skrev min doktorsavhandling vid universitetet i New York.
Kulturskillnaderna mellan universiteten i Lund och New York är enorma, säger den framtida museichefen.
– Det är väldigt mycket mer intensivt och bredare i USA. Systemet är mer anglosaxiskt med färre läskurser och fler seminarier och föreläsningar.
Patrick Amsellem har en god relation till Lund och har tillbringat mycket tid i staden under sin uppväxt.
– Jag gick i skolan i Malmö men släkten på min mammas sida är från Lund. Min mormor bodde i staden så man kan säga att jag vuxit upp med Domkyrkan och Kulturen.
Du sökte tidigare i våras även tjänsten som chef för Bildmuseet i Umeå. Har du en stor längtan att komma tillbaka till Sverige?
– Ja, jag har känt det ett tag. Sverige är ändå hemma och det kommer att bli jätteroligt att flytta tillbaka.
Vad är det första du ska göra när du tillträder din nya tjänst?
– Jag ska försöka träffa så många som möjligt i Lund och i regionen samt lära känna museets samlingar på djupet.

Röster om Amsellem

”Han kommer att passa bra eftersom han är särskilt intresserad av arkitekturhistoria och konst i offentlig miljö. Jag tror också att han kan skapa en bra länk till universitetet eftersom han är en väldigt entusiasmerande person.”
Magnus Jensner, chef för Moderna museet i Malmö.
”Jag har inte personligen varit med i rekryterings­processen men jag har bara hört positiva saker om honom. Man har sagt att det är en oerhört bra och spännande person med en fin bakgrund.”
Per Eriksson, rektor vid Lunds universitet.
”Han har många goda egenskaper och erfarenheter. Han har en akademisk bakgrund och många internationella kontakter. Vi hoppas mycket på honom.”
Göran Bexell, ordförande i Skissernas museums styrelse.
” Han är en oerhört kompetent och duglig person – professionell, engagerad och kunnig. Jag har följt honom under många år.”
Elisabeth Alsheimer, f d chef på Dunkers kulturhus i Helsingborg, nu konstråd vid kulturförvaltningen i Helsingborgs stad.
Gå till toppen