Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

"Jag har valt MFF och är dedikerad"

Richard Norling om sin första tid för Malmö FF.

Det är mycket nu. På söndag väntar AC Milan hemma på Swedbank stadion och i nästa vecka är det dags att flyga till Zagreb för att möta Dinamo i kvalet till Champions League. Rikard Norling och hans Malmö FF är mitt uppe i den kanske mest intensiva perioden på hela säsongen. ”Det är en otroligt spännande tid vi har framför oss”, säger MFF-tränaren.Bild: Foto: Ingemar D Kristiansen
Juli 2011.
– Använder ni inte cykelhjälm i Malmö?, ropar Rikard Norling. Det är i början av juli och MFF-tränaren är på väg tillbaka till Swedbank Stadion efter en träning på konstgräsplanen på andra sidan Stadiongatan inför bortamatchen mot IFK Norrköping.
Han har sällskap med en reporter från Aftonbladet som väntat på att han ska prata färdigt först med Ivo Pekalski, sedan med en äldre man, och efter det med en klunga av supportrar som trotsat regnet för att titta på träningen.
Innan dess har han hunnit resonera kring konstgräsets betydelse för spelet på Nya Parken, och nu vill han försäkra sig om att min cykeltur tillbaka till redaktionen sker med hjälm innan han fortsätter prata med Aftonbladet.
Det känns typiskt Rikard Norling. Han verkar alltid vilja prata med alla människor. Som reporter gäller det att ha tålamod. Hans tilltal är personligt men det är tydligt att de viktigaste samtalen är med spelarna och supportrarna.
– Jag vet att alla som står där och tittar på träningar och deltar på olika sätt är en stor del av kraften i klubben. Det är viktigt för mig att de känner sig delaktiga och att de känner att jag företräder dem i deras klubb på ett bra sätt. Jag kan bara föreställa mig hur det skulle vara om jag kom ner för att titta på mitt hjärtelag och möttes av en grinig och sur tränare som inte egentligen vill att jag ska vara där. Supportrarna förtjänar en bra behandling av mig.
***
Augusti 2011.
Två och en halv månad har gått sedan Rikard Norling och familjen kom till Malmö. Nu sitter vi på hans lilla kontor på Swedbank stadion. Under fredagen [läs: igår] åker han till Zagreb för att titta på motståndet inför play off-matchen i Champions League. Schemat är pressat.
Professionellt blev han direkt indragen i hetluften när han började sitt arbete som tränare för Malmö FF i juni. Samtidigt letade han och hans fru ett hus som var stort nog att rymma en familj på sex personer. Nu har de hittat ett hem ungefär 25 minuter utanför Malmö.
– Jag är väldigt noggrann med att prioritera min familj. Egentligen så är det bara familjen och jobbet som finns för mig. Jag spelar inte golf eller käkar luncher med kompisar. Det sociala livet väljer jag att skala bort under intensiva jobbperioder.
Mycket har hänt sedan Norling tog över efter Roland Nilsson. Redan från början var han tvungen att hantera skadeproblem, Champions League-kval och säkerhetsproblem på läktarna. Under tiden skulle han också lära känna laget och sin nya arbetsplats.
– Man behöver erfarenhet av yrket för att klara av att träna Malmö FF. Det har jag och jag älskar verkligen mitt jobb. Även när resultaten uteblir och det stormar runt omkring. Då ser jag utmaningarna. Det är sällan jag känner mig otrygg och stressad. Man måste ha ett fundament att stå på för att kunna bygga ett hus. Jag står stadigt och håller på att bygga de bärande väggarna i Malmö FF just nu.
***
Trots att han bara är 40 år har Rikard Norling en gedigen yrkeserfarenhet. Redan 1992 började han träna Brommapojkarnas ungdomslag. Bara fyra år senare blev han assisterande tränare under Stuart Baxter i AIK.
2005 skrev han ett femårskontrakt som huvudtränare för Solnaklubben men fick gå två år innan kontraktet gick ut. Detta trots att AIK gått upp från Superettan, fått ett silver och som sämst slutat femma i allsvenskan under hans tid som tränare.
Efter att han fått lämna klubben arbetade han inte som tränare på två år. Det var en tuff tid. Men distansen till yrket som han fick då tror han gjorde honom till en bättre människa och tränare.
– Jag var alltför självcentrerad och trodde att världen utgick från mig och agerade därefter. Till slut kom jag till insikten att det inte var fel på allt och alla. Jag fick syn på hur jag kunde vara att jobba med. Hur det var när min passion tog över och jag aldrig tyckte att något var tillräckligt bra.
– Nu vet jag hur jag ska hantera det och hur jag kan uppnå goda resultat genom att vara mer pedagogisk och kärleksfull. Då var jag bara fokuserad på spelargruppen. Nu är jag mer mån om även andra i organisationen.
Han säger att han inte drivs av en vilja att bli omtyckt. Däremot vill han att människorna han arbetar med ska trivas.
– De ska komma till jobbet och tycka det är kul och att de känner sig värdefulla. Känner de så tycker de också om mig som person i slutändan. Kommer du till jobbet och har en bra chef som uppmärksammar dig i ditt arbete så växer du som människa.
***
Han återkommer ofta till passionen. Passionen till fotbollen, till familjen och till klubben. Passionen som ibland har lett till kriser. Den verkar vara grundläggande hos honom. Han förstår också den kärlek man kan känna som supporter till en klubb och till fotbollen, trots att det är något annat än den man har som yrkesverksam.
– Jag har valt Malmö FF och är dedikerad. Ju längre jag är i Malmö desto mer känner jag att jag kan identifiera mig med det ljusblåa på något sätt. Allt handlar om tid. Nu är jag nyförälskad och jag har tidigare varit gift. Jag har öppnat min själ och är redo att betala det pris det kostar för att kärleken ska bli besvarad.
Ett typiskt Rikard Norling-citat. Han har ett sätt att kommunicera som inte tillhör den gängse normen i fotbollsvärlden.
– Jag är den jag är och tycker om att formulera mig. Jag försöker att använda mig av korrekt svenska och har ett språkligt intresse. Sedan grundar det sig nog i en iver att sätta ord på min passion och hur viktigt det här är för mig. När något är viktigt så börjar jag prata i bilder. Så fort jag börjar prata om något oviktigt så blir det bara bla, bla, bla.
Att han ser positivt på de uppgifter som väntar för Malmö FF inom den närmaste framtiden råder det ingen tvekan om.
– Det är en otroligt spännande tid vi har framför oss. Det är som en vulkan. En urkraft som bara vill explodera. Vi njuter av att det mullrar inom oss. Det är faktiskt ganska fantastiskt, säger han. Sedan rusar han vidare till nästa möte.
Gå till toppen