Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Så kanske SSWC kan bli ännu bättre

Gruppbild på SSWC-deltagarna 2011.Bild: Tobias Björkgren
Begreppet ”Twittereliten” dyker upp ofta på SSWC. I fredags ordnade Erik Laakso snacket Twittereliten slår tillbaka och för att förstå vad alla snackade om – egentligen – gick jag dit.
Som så många gånger förr på SSWC blev jag inte mycket klokare men kanske lite smartare av sessionen: Jag förstår fortfarande inte riktigt vad Twitterelitdiskussionen handlar om men folks olika ingångar på den fick mig att tänka i nya banor.
Bastuflotten.Bild: Helen Alfvegren
Jag tycker det är naturligt att ett gäng insatta twittrare blir auktoriteter inom vår klick av nätaktiva, kalla dem Twitterelit om du vill. Jag tycker inte heller att de här fyrbåkarna måste vara snälla mot alla eller inkluderande i varje minsta tweet (även om de säkert själva tjänar på det). Jag ser dock två andra problem med vår nuvarande crème de la clique av sociala medier-experter:
Screentime inför webbvideoföreläsning med Björn Falkevik och Robin Danehav
1. Representationsfrågan. Inte sällan lyfts SSWC-stammisar fram som experter på och representanter för hela internet. Många av dem kan mycket om nätanvändande i stort, men vi på SSWC är långt ifrån medelnätanvändaren och inte alls den enda sortens tungt uppkopplade svenskar. Här måste vi journalister bli bättre på att hitta fler olika representanter för nätkulturer och nätanvändare. (Sedan skadar det inte om fler experter erkänner vilka vasst slipade och färgade glasögon de ser sitt kära internet genom när de uttalar sig i tv-soffor och debattartiklar.) I bästa fall skulle det göra resten av världen lite mer intresserad av nätfrågorna som påverkar oss alla.
2. Mångfaldsfrågan. När jag snabbt (och säkert inte helt exakt) räknar igenom årets deltagarlista ser det ut som att 33 procent av de anmälda är kvinnor – det är antagligen den högsta siffran hittills på SSWC. De deltagare som inte jobbar inom media eller PR, var nätentreprenörer och/eller hade strategiska positioner inom offentlig förvaltning var …få. Det är så många fler sorters nätaktiva som skulle tjäna på att delta men allra mest skulle vinsten antagligen vara SSWC:s i stort. Knytkonferensen skulle helt enkelt bli ännu roligare, smartare och mer relevant om fler ingredienser fanns med på smörgåsbordet.
Klipphopp.Bild: Fredrik Johansson
Jag hoppas att SSWC blir av nästa år och att någon eller några sponsorer då vill hjälpa till att leta upp och bjuda in några nätaktiva som kanske inte skulle hamna på Tjärö om de inte blev skickade dit men som har mycket att tillföra: En socionom från Möllan, en musiker i Arlöv och en gymnasiestudent från Kävlinge, till exempel. @Halloj_Ingers inlägg om hennes SSWC-besök i helgen visar att det kan behövas en eller två extra knuffar för att komma ut till ön första gången.
Mer SSWC:
Jan Viderén har samlat material från lägret
Kinga Sandén höll det årliga talet (start ca 8.30)
Björn Falkevik förevigade kampen om schemat
Gå till toppen