Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Lundabor lurades på miljoner

Vd:n i Connecta lurade sina klienter på 72 miljoner. Nu vill en drabbad samla alla lurade för en process.

Advokaterna Bo Ahlenius och Britta Andersson jobbar med fallet.Bild: Foto: Henrik Rosenqvist
Efter ett tungt arbetsliv tyckte Kerstin att det skulle vara skönt att trappa ner arbetstiden när hon fyllde 61. Hon vände sig därför till Connecta Fond & Försäkring AB, ett företag med Finansinspektionens tillstånd att driva ekonomisk rådgivning.
2009 presenterade bolagets vd en plan för henne. Den innebar att hennes hus som ökat i värde och som hon amorterat mycket på genom åren, belånades på 1,1 miljoner kronor.
Pengarna fördes över till bolagets vd för placering i säkra värdehandlingar som kommunobligationer och Svenska statsskuldväxlar.
På liknande sätt vände en lång rad andra Lundabor sig till denna person i tron att han företrädde det företag han ägde och var vd för – Connecta Fond & Försäkring AB. Men i själva verket tog han pengarna och stoppade i egen ficka. Något som varken bolagsstyrelsen eller de anställda hade en aning om.
Den 21 oktober förra året läste Kers­tin en artikel i Sydsvenskan om att Skatteverket upptaxerat vd:n med tio miljoner kronor.
Pengarna hade kommit från kunder för vidare placeringar. Men enligt Skatteverket hade mannen under tre år betalt ut summan i lön till sig själv utan att skatta för den.
– Sedan jag läst artikeln begärde jag genast att få ut mina pengar. Efter ett par dagar var vi tre stycken som drev detta och krävde att få ut våra pengar. Men det fick vi aldrig, berättar Kerstin.
Några dagar senare lämnade hon in en polisanmälan om grovt bedrägeri. Samma sak gjorde flera andra personer.
Men innan polisen hann påbörja en brottsutredning avled vd:n och ärendet avskrevs.
– Han hade Finansinspektionens tillstånd att bedriva den här verksamheten. Jag gick därför inte in och begärde att få läsa alla redovisningar eller företagets räkenskaper. Jag gick in i detta avtal i hopp om att få en bättre ålderdom. Istället sitter jag med en stor skuld som innebär att min ålderdom blir sämre, säger Kerstin som heter något annat i verkligheten.
Lundaföretag som gav finansiell rådgivning.
Det senaste bokslutet räkenskapsåret juli 2008 till juni 2009 visar en omsättning på 5,3 miljoner kronor.
Connecta Fond & Försäkring AB hade elva anställda vid konkursen i november 2010.
Kunderna till Connecta Fond & Försäkring AB letades upp genom ett callcenter, ett dotterbolag som fanns i samma fastighet på Grönegatan. Där arbetade fyra personer.
Gå till toppen