Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Tjejer som bloggar för förändring

Anna Svärd och Nelly Fritz vill vara en motvikt till alla bloggar som handlar om bantning och utseemde.

– Jag tycker att det har blivit alldeles för mycket stora bloggerskor som skriver om att de bantar, att de äter barnmat och gör allt för att de ska bli smala. Majoriteten av de som läser det är ju typ tolv år, klart att de tänker ”Det är väl inte så konstigt att göra sånt, det är väl normalt”.
Det säger Anna Svärd. Hon och Nelly Fritz är femton år och bor i Trelleborg. De tänker starta en blogg för alla som vill vara sig själva och duga som de är, men som inte vågar.
– För två år sen när jag var i min fjortisperiod, då ljög jag också. Jag sket i skolan och var ute med killar istället. Det var inte coolt att gå sin egen väg, då ville man vara en i gänget. Men det gick ju inte, för när jag såg hur besvikna mina föräldrar blev kunde jag inte göra det. Jag insåg att man ska vara sig själv, det kommer man längst på, säger Nelly Fritz.
Hur kommer man på att det viktigaste är att vara sig själv? Det är ändå ganska svårt.
– När man gör fel saker eller umgås med fel folk så hittar man en gräns där man tänker efter ”Detta känns inte rätt”, säger Anna Svärd.
– Och att se sina föräldrar så besvikna, det sårar jättemycket. Det är det som också får en att vakna upp, säger Nelly Fritz.
De får hjälp av Annas storebror att bygga upp bloggen som är tänkt att vara en plats där andra unga kan känna igen sig utan prestationsångest och kroppsfixering. För någon ny Kissie, Blondinbella eller Paow tänker de inte bli.
– Nu finns det inget annat att läsa, de mindre bloggarna skriver också bara sådant. Att jag var i stan, köpte det och det och så fikade jag på Espresso House. Jag tror de tänker ”Om jag skriver likadant blir jag också känd.” Men man ska ju inte bli känd för att man är som alla andra, man ska skaffa sig en egen stil, säger Anna Svärd.
Anna och Nelly återkommer ofta till att våga vara sig själv i en värld där alla runtomkring kräver att du ska passa in i ett mönster. Kraven att vara smal, alltid fixad, gilla att dricka alkohol och festa, vara populär, men inte ha strulat med för många killar. Rykten om tjejer sprids snabbt och ofta, många är påhittade.
– Vi vill få folk att inte tänka så. För att vi faktiskt också har tänkt så under en period, och trodde att vi var någonting då. Men vi har insett nu att man är ingenting förrän man är sig själv, säger Nelly Fritz.
Varför kan inte tjejer hålla ihop?
– Jag vet faktiskt inte. Folk är osäkra på sig själva. Jag tror det blir bättre på gymnasiet, bara för ett halvår sedan hade jag tyckt det var värre om någon hade sagt att jag var tjock eller ful. Nu hade jag tagit mer illa upp om någon hade sagt att jag var taskig, säger Anna Svärd.
De vill att bloggen ska vara en fristad. Precis som de har varit för varandra.
– Det är så skönt att inte behöva springa runt och vara modig hela tiden. Att veta vem man kan lita på och vem man kan prata om allt med, säger Anna Svärd.
Gå till toppen